Kína Japán segítségét kéri a kritikák miatt

A Japánba látogató Hu Csin-tao kínai elnök hangsúlyozta a két ország stratégiai együttműködésének fontosságát – elődjével szemben, aki egy évtizeddel ezelőtti látogatásán még a történelmi kérdéseket helyezte előtérbe.

Hu tisztában van azzal, hogy egy kiegyensúlyozott társadalmat könnyebb lesz felépíteni, ha erősíti a kötelékeket a szigetországgal. Úgy tűnik, elkötelezte magát, hogy japán látogatása során felemeli a hangját a nemzetközi kínaellenes hangulat miatt.

Ahogy megérkezett Tokióba, Hu találkozott háromezer japánnal, akiket még ő vendégelt meg fiatalabb korukban, 1984-ben. Ez Hu első hivatalos japán útja a beiktatása óta. A díszvacsorán megígérte Fukuda Jaszuo miniszterelnöknek, hogy a most elpusztult óriáspanda helyébe két újat kölcsönöz Japánnak.

Ezeken a gesztusokon keresztül Hu láthatóan megpróbál javítani a japánok véleményén Kínáról, amin a tibeti kérdés, a mérgezett élelmiszer és a Japán-tenger alatt húzódó gázmezők feletti vita igencsak rontott.

Egy szerdán kiadott közös nyilatkozatban a kölcsönös stratégiai kötelékeket hangsúlyozták, és azt, hogy a japán-kínai viszony a legfontosabb a világon és hogy a két nép komolyan elkötelezett híve a világbékének.

Kína biztosította Japán támogatását az olimpiához és figyelmeztetést küldött az európai vezetőknek, akik a nyitóünnepség bojkottját javasolják.

Mainicsi