Kilenc induló a shinkyokushinkai VB-n!

Nem, nem csalás, nem ámítás, kedves Olvasóink, az NPO Shinkyokushinkai VB-n tényleg ennyi hazánkfia küzdhet. Stefit idézve ilyen még nem volt, és egyhamar nem is lesz. Ismerkedjünk meg velük!

 

1995-ben, az első szakadás utáni IKO2 VB-n már volt abszolút női kategória bő 40 indulóval, de ebből sajnos nem lett hagyomány. Kár, már csak azért is, mert Sztankó Rita és Lehr Ágnes is a legjobb nyolc versenyző között végzett, rangot szerezve a magyar női harcosoknak. (Az IKO1 súlycsoportos női VB-ket rendezett, itt Surán Judit személyében volt is magyar győztes.) A mostani női VB-t ismét abszolút kategóriában, 32-es táblával rendezik meg. A régiók kvótákat kaptak, Európa tíz harcost küldhet, ebből 3+1 a magyarok száma. Nyugi, nem rúgtam be, mindjárt látjátok, hogyan… és most jöjjenek a hölgyek!

 

Ábrahám Edit

 

A versenyzők ábécé-sorrendben jönnek, de ha esélyesség szempontjából sorolnám fel őket, a nyíregyházi-nagykőrösi lány akkor sem lenne hátul. Az idén EB-aranyat szerzett középsúlyban, az előző két évben is ott volt a dobogón. Már ez sem masni, hiszen egy jó középsúlyú mindenkinek veszélyes ellenfél, de Edit alkatilag inkább nehézsúlyú. Magas, hosszú végtagokkal, ráadásul most még fogyasztania sem kell, ideális 69-70 kilós testsúllyal pedig bárkit képes megzúzni. Ha jól sikerül a felkészülése és mentálisan is ott lesz a tatamin, a dobogóra, sőt, még a döntőbe is simán jó.

Elsőként egy közép-amerikai lány lesz az ellenfele, aki véleményem szerint nem jelenthet túl nagy gondot, az ütőképes közép-amerikai csajok nem a kyokushinkai tatamin szoktak küzdeni. A következő körben japán vagy ausztrál ellenfél következik, de megfelelő összpontosítással – szerintem – egyik sem jelenthet igazi problémát. Hajrá, Edit!

 

Bartók Júlia

 

Julcsi az utóbbi idők legimponálóbb fejlődését hajtotta végre: a pár évvel ezelőtti szívós, de egysíkúan küzdő versenyzőpalántából Európa egyik legtechnikásabb női fightere lett, aki teljesen megérdemelten lett az idén Európa-bajnok. Rendkívül ponterős, és erre szüksége is lesz, mert egy született könnyűsúlyú egy abszolút kategóriás viadalon (ehhez tegyük hozzá a pofátlanságig elfogult japán bíráskodást) soha nincs könnyű helyzetben. Ennek ellenére Julcsi a legjobb nyolc közé jutásra simán esélyes, de ha jobban sikerül és az eredményhirdetéskor a dobogón fog vigyorogni, annál jobb…

Elsőre nagyobb falatot kapott, mint Edit: a hazaiak üdvöskéje, Kumiko Sunakawa várja. A japán kislány szerencsére nem bivalyméret, és a magyarokkal is vannak keserű tapasztalatai: Motzer Melinda a budapesti VK-n egyszer már alaposan elkente a száját. Ha Julcsi is megteszi ezt, a következő körben sanszosan dél-amerikai ellenféllel küzd majd.

 

Motzer Melinda

 

Motzi az egész keret legrégebbi és legrutinosabb versenyzője: 1996-ban már jegyezték a szakmában. Sztankó Rita mögött minden idők második legszívósabb és legkegyetlenebb női verekedőjeként nemcsak a könnyebb lányok között mutatta meg, mit tud: abszolút kategóriában is szerzett magyar bajnoki címet, sőt, EB-érmet is. Menet közben volt egy kisebb kihagyása, azóta a küzdőstílusán is alakított: áttért egy rúgásközpontú, látványos harcmodorra.  Ez szerintem nem illik hozzá annyira, mint a régebbi stílusa (leszel szíves nem megsértődni, nem bántani akarlak, ez csupán vélemény), de hozott két EB-érmet, és itt sem fogja cserbenhagyni. A legjobb nyolcba ő is jó, és ha még jobban megy, lásd Julcsinál…

Melinda első ellenfele a hazai Mari Masuko lesz, aki nem nagy név (a Motzi-skalpok között már van előkelőbb japán is), a következő körben jó eséllyel a litván Margarite Ciulipte jön.

 

Szövetes Veronika

 

Furcsa lenne, ha Verát be kéne itt mutatnom… Ő kvótán felüli versenyző, shihan Midori ugyanis őt külön meghívta. De ha még nem is teszi, akkor is ott lenne, hiszen az utóbbi időben (is) mindent megnyert, amit lehetett. Abszolút esélyes, ez nem is kérdés. A mezőny egyik legnagyobb és legerősebb versenyzője, remek a küzdőtechnikája, a hozzáállása pedig bárki számára példa lehet. A szokott elánt gondolom, az is erősíti, hogy ez a verseny lesz a hattyúdala. Bizony, Verocska a VB után visszavonul, és átlép hozzánk, örömkaratésokhoz. Most viszont még egyszer szurkolhatunk neki, és meg is tesszük. Hajrá, Vera, hajrá, lányok!

Elsőre egy dél-amerikai lány jön, a következő körben orosz vagy japán ellenfél. Bármelyikük kemény lesz, de hiszek abban, Vera vígan teljesíti a papírformát.

 

Az uraknál sajnos nem tudok ekkora eredményeket jósolni: na nem azért, mert nyulakat küldenénk. Az előző VB – n a magyar csapat (név szerint is megérdemlik a megemlítést: Jarábik László, Jarábik Zsolt, Stefanovics József, Török Dániel) a japánok mögött a második helyen végzett az összesítésben, így a szokásos négy fő helyett most öt utazhat, ennél többet csak a japcsik és az oroszok indíthatnak. A mostani srácok sajnos még nem annyira rutinosak, mint az elődök, és mellesleg egyik sem Török Dani méretű hústorony. Ez pedig ugye abszolút kategóriás verseny, 128 indulóval, ahol a 32-be jutás már nagyon nagy dolog. De akik mennek, nagyon nem ürgék, nem szabad őket előre leírni. Íme…

 

Bak Sándor

 

Az élő bizonyíték, hogy Kapuváron nemcsak senpai Csitei Béla tudott jó versenyzőket nevelni, megy ez az utódoknak is. Sanyi macskaszerűen szívós, kemény versenyző. Junior EB-n volt már dobogós, a felnőttek között is képviselte már hazánkat, állandó magyar bajnoki helyezett. Soha senki ellen nem ment feltartott kézzel a küzdőtérre, és most sem fog.

Elsőre sajnos rögtön japánt, a fiatal és még nem rutinos Gaku Yasumotot kapta ki. Ha megveri, a következő körben jó eséllyel bolgár versenyző várja.

 

Balogh Zsolt

 

Junior EB-bajnok, aki az idén lett felnőtt versenyző, de már a Hungarian Open ezüstjét is bezsebelte, és az EB-n sem vallott szégyent. Erős és képzett harcos, aki bárki számára veszélyes lehet.

Az első ellenfele nem jelenthet problémát: egy indiai fiúval sorsolták össze, aki már a tömege miatt sem jelenthet gondot, az indiaiak nem éppen óriások. A következő ellenfél már több gondot jelenthet: jó eséllyel a hazai Satoshi Niiho lesz az. Régi, rutinos róka, aki képes tisztátalanul is küzdeni (sensei Tóth Zsolt térde erről tudna mit mesélni), mindenképpen veszélyes lesz. De egy olyan körültekintő edző, mint Stefi, biztos erre is gondol…

 

Búzás Gábor

 

Még egy jó küzdő a Stefi-műhelyből… Gabi az egyik kedvenc magyar harcosom. Még könnyűsúlyúnak is alacsony, állandóan kínlódik a fogyasztással (most ez egyszer végre nem kell fogyasztania), nem technikai virtuóz, de hihetetlenül jó a hozzáállása és felkészült, képzett küzdő. Ő is nyert junior EB-t, a felnőttek között már nemzetközi szinten is bizonyított.

Elsőre sajnos ő fogta ki a legdurvább ellenfelet: Norichika Tsukamoto a japán bajnoki címvédő, jóval magasabb Gabinál, ráadásul a kedvenc hobbija mások fejének lerugdosása… Stefit ismerve jó pár tréning szól mostanában arról Martfűn, hogy semlegesítsünk egy magas ellenfelet. Úgy legyen, ámen.

 

Magna Gergő

 

Gergő mind a juniorok, mind a felnőttek között állt már EB-dobogón. Nagyon laza, ügyes srác, az ereje és a kitartása pedig méltó shihan Furkó Kálmán eddigi versenyzőihez.

Elsőre egy chilei srácot kapott, aki valószínűleg nem jelent gondot. A következő körben a japán Shinji Sakamoto lehet az ellenfél. Erős küzdő, de nem verhetetlen – reméljük, ez most is így lesz.

 

Rózsa Gábor

 

Az utóbbi idők legkiugróbb tehetsége. Tehetségét tekintve igazi gyémánt, aki már sensei Nemes József keze alatt is ragyogott, sensei Bencze Antal pedig további fényt adott neki. Vert már meg VB-helyezettet is, könnyűsúlyban ő az EB-címvédő, mit írjak még… Már most is okozhat meglepetést, bár szerintem igazán a következő VB-re érik be.

Elsőre kínai ellenfele lesz (egy kérdés, mekkora méretű), következőként valószínűleg a szintén fiatal és tehetséges Kyohide Kuno következik. Nem verhetetlen, reméljük, nem jelent megoldhatatlan feladatot.

 

Szabó András