Kik is neveztek? I.

MKKSZ, Hungarian Open 2007  

Ebben az esztendőben sem szűkölködik jó fighterekben a Magyar Kyokushin Karate Szervezet legnagyobb eseménye, a Hungarian Open.

A magyar karatekákon kívül öt ország, Románia, Szlovákia, Oroszország, Ukrajna, ill. Horvátország nevezte legjobbjait az év legnagyobb hazai kyokushin rendezvényére. Úgy tűnik, hogy a magyar kyo szervezetek is egyre aktívabbak. Az elmúlt esztendőkben igazából csak a shihan Borza József által irányított Oyama Kyokushin Karate Hungary (IKO3) szövetség küldött versenyzőket erre a viadalra, illetve egy-egy küzdőt láthattunk a Magyar Kyokushin Szövetség (IBK) részéről. Idén, a nevezéseket áttekintve úgy tűnik, hogy javul ez az arány, hiszen a fent említett két szövetségen kívül a sensei Brezovai Sándor vezette Magyar Tradicionális Kyokushin Karate Szervezet (Kyokushin-kan) is aktivizálja versenyzőit.
 
Férfi könnyűsúlyba (-70kg) 24 karateka adta le nevezését. A magyar könnyűsúlyú mezőny legjobbjai szinte kivétel nélkül mindannyian jelezték indulási szándékukat. A kétszeres Eb. bronzérmes Rózsa Gábor (Fight-Team HSE) ugyanúgy szerepel a listán, mint koppenhágai Eb. ezüstérmese, a kemecsei, ifj. Nemes József. A martfűi különítmény sem hiányozhat a versenyről, a két edzett acél, Búzás Gábor és Pető Krisztián teljes erőbedobással készül az újabb megmérettetésre.
A versenyen várhatóan ott lesz még a sokszoros magyar bajnoki érmes Váczi Péter (Hajdúszoboszló), illetve itt debütál a felnőttek között a junior magyar bajnok és Eb. bronzérmes Jónás Áron. Az OKKH nevezte a fiatal bajnokát, Kéri Zsoltot, de az Eb. ezüstérmes ifj. Gyarmati Imre, váll- illetve vádlisérülés miatt sajnos kihagyni kényszerül a versenyt.
Oroszország három harcost nevezett ebbe a kategóriába. Régi ismerősünk, a sokszoros orosz bajnok, világkupa második helyezett Victor "Légy" Karasyuk neve ismét megtalálható a listán. A 180 cm (!!!) magas Karasyukot a múlt esztendőben Rózsa Gabi verte töréseredménnyel egy emlékezetes, hét perces csata után, így az orosz fiúnak meg kellett elégednie a harmadik helyezéssel.
Novruzov Aidin a másik olyan orosz karateka, akire emlékezhetünk tavalyról. Az orosz bajnoki második Novruzovot szintén Rózsa Gábor búcsúztatta, méghozzá chudan-tsuki ipponnal.
A román szövetség öt versenyzőt nevezett. Közülük kiemelkedik Cristian Boldut, aki sokszoros román bajnok és a múlt esztendőben második helyen végzett a nyílt horvát bajnokságon.

 

Image

Viktor "Légy" Karasyuk (balról) a tavalyi súlycsoportos japán bajnokságon

 

 
A férfi középsúly (80kg)  ismét a legnépesebb kategória, hiszen 28 versenyző jelezte indulási szándékát ebben a súlycsoportban.
A múlt évi ezüstérmes, szolnoki "local hero", Magna Gergő (Banzai KKK) a biztos indulók között van, csakúgy, mint a knock-down magyar bajnok Bak Sándor. A martfűi Szűcs Gergő is leadta nevezesét. A junior magyar bajnok és Eb. ezüstérmes Szűcs elsőéves felnőttként is letette már a névjegyét, hiszen a 2006-os szentesi knock-down bajnokságon második helyet tudott szerezni.
A székesfehérvári ARSC versenyzője, a knock-down magyar bajnoki bronzérmes Váczi Zoltán szintén a nevezettek között van.
Új színfoltnak számíthatnak az MTKKSZ versenyzői, akik közül kiemelkedik Szedlák Endre két bajnok tanítványa, Kerékgyártó Zoltán és Ficsor Norbert. A füzesabonyi Yamato SE versenyzői a múlt esztendőben egymás ellen vívták az MTKKSZ magyar bajnokságának középsúlyú döntőjét, ahol a bajnoki címet végül Kerékgyártó szerezte meg.
Az oroszok ebbe a kategóriába szintén három fightert neveztek be. Ruslan Kurbanov elsőéves felnőttként nagy lelkesedéssel verekedett a múlt évi versenyen, de az elődöntőben egy rendkívül motivált Magna Gergővel találta szembe magát és kénytelen volt meghajolni a "túlerő" előtt. Még egy orosz küzdő, Nasirov Namig is érdemel némi említést, hiszen a 23 esztendős fiú idén a legjobb nyolc között végzett a súlycsoport nélküli orosz bajnokságon.
A románok nehézsúlyú (90kg) favorit versenyzője, Alex Wallmen szintén középsúlyba nevezett. A romániai edzőtáborozásból visszatért versenyzőink azonban úgy vélik, hogy ez minden bizonnyal csak adminisztrációs tévedés, hiszen ebben a pillanatban Alex bőven nyolcvan kiló fölött van. A román csapat összetételében egy dolog azonban már sajnos bizonyos: a tavalyi győztes, Marius Ilas gerincbántalmai miatt nem tud részt venni a versenyen. Innen is jobbulást kívánunk neki.

Image
Bak Sándor múlt évben bronzérmet szerzett kategóriájában
 

 
Férfi nehézsúlyba (90kg) ebben az esztendőben sajnos csak nyolc nevezés érkezett.
Az Eb. bronzérmes Fülöp Roland, az orosz bajnok Roman Nesterenko, a junior Európa-bajnok és elsőéves felnőtt Balogh Zsolt, a súlycsoport nélküli orosz bajnokság hatodik helyezettje, Nechaev Gennady és a minden bizonnyal ebben a súlycsoportban startoló  Alex Wallmen neve lehet a garancia arra, hogy a legizgalmasabb mérkőzéseket izguljuk majd végig ebben a kategóriában.

 

Image
A múlt évi bronzérmes Fülöp Rolandra ismét izgalmas mérkőzések várnak
 

 
A férfi szupernehézsúlyú kategóriába (+90kg) 10 nevezés érkezett. A kétszeres Európa-bajnok Török Dániel távozásával megnyílt az út az OKKH friss világkupa-győztese, Magosi Zsombor előtt, hogy megszerezze a nyílt magyar bajnokság trófeáját. Az egri fiú a múlt évben harmadik helyen végzett, de ha az idén hozni tudja a kötelezőt, akkor könnyen odaérhet a dobogó legfelső fokára. Nagyobb kihívást talán csak a horvát Garasich testvérek, illetve egy  ismeretlen nevű orosz fighter, Seitov Georgy jelenthet majd számára.
 

Schmidt Péter