Két recept Valentin-napra

Japánban Valentin-napkor csak a lányok ajándékozzák meg a fiúkat. A legelterjedtebb ajándék a kézzel készített csoki, illetve valamilyen csokis édesség. Két japán receptet ajánlunk, melyeket holnap a teljesen kezdők is könnyen el tudnak készíteni.

 

Csokis mandula (アマンド・ショコラ)


Hozzávalók (kb. 30 darabra)

egész mandula (50 g)

kristálycukor (15 g)

víz (egy kiskanál)

csoki (70 g)

kakaópor (megfelelő mennyiség)

Elkészítés:

1.         Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk és rátesszük a mandulákat, majd a sütőbe rakjuk. A sütőt 150 fokra állítjuk. Ha felmelegedett 150 fokra, lezárjuk a gázt és a mandulát még öt percig benthagyjuk a sütőben. Ezután kivesszük és hagyjuk kihűlni. A sütőpapírt a tepsiben hagyjuk, mert még használni fogjuk. A csokit felaprítjuk.

2.         Egy lábosba beleöntjük a kristálycukrot és a vizet, majd alacsony lángon felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a mandulát és összekeverjük.

3.         A felszínen kicsapódik a cukor, tovább keverjük, hogy le ne égjen. Ha karamellizálódott a cukor, a mandulákat szétválasztva a sütőpapírra tesszük.

4.         Felolvasztjuk a csokit, a mandulákat egy kis edénybe tesszük és a csokit 3 kanálnyi adagonként hozzáadjuk és gyorsan összekeverjük. A kis edényt egy nagyobb, hideg vízzel teli edénybe tesszük, hogy hamarabb megszilárduljon a mandulán a csoki.

5.         Egy zacskóba két nagykanálnyi kakaóport öntünk és beleteszünk egy adag mandulát. Összerázzuk és kész!

Csoki-macskakő (チョコレートの石畳)


Hozzávalók (20 darabhoz):

tejcsoki (200 g)

főzőtejszín (2 dl)

csokilikőr (2 nagykanál)

kakaó, porcukor (megfelelő mennyiség (=amennyi kell:))

Elkészítés:

1.         Felaprítjuk a csokit. Felforraljuk a tejszínt, majd hozzáadjuk a csokihoz és felolvasztjuk azt. Ha újra felforrt, hozzáadjuk a likőrt. Alufóliával kibélelünk egy lapos edényt és szétterítjük a masszát. Hűtőbe tesszük.

2.         Ha kihűlt, ráteszünk egy réteg alufóliát és úgy kinyújtjuk, hogy 1 cm vastagságú legyen. Ezután 3-szor 3-as kockákra vágjukés kakaóporba vagy porcukorba megforgatjuk őket.

 

Forrás: http://www.eonet.ne.jp/~homemade/2gatu.htm#tyokore-toke-ki