Keleten a helyzet

Mai TEPCO-hír: az üzembe helyezett berendezés, ami a vízből szűri a radioaktív szennyeződést a fukusimai erőműben, öt óra után felmondta a szolgálatot. Ez a berendezés a hűtőrendszerhez tartozott, hétfőig nem tudják újrakezdeni a hűtést.

Az az elem, ami semlegesítette a radioaktív céziumot, ilyen gyorsan feltelítődött a radioktív anyaggal, bár egy hónapos életidőt vártak a berendezéstől. Most ki kell cserélni, így legkorábban hétfőn lehet újrakezdeni a hűtést.

Közben szintén mai hír: Franciaország úgy döntött, megsemmisíti azt a Sizuokából származó zöldtea-szállítmányt, amely magasabb céziumtartalommal bírt, mint amit az EU megenged (500 bequerel / kg).

Június elején járta be a hír a világsajtót: az atomerőmű a március 11-i katasztrófa után kétszer annyi radioaktív anyagot bocsátott ki, mint amennyit korábban bejelentettek.

A kormány jelenleg egy olyan kitelepítési rendszert dolgoz ki, ami nem egész városok és önkormányzatok kitelepítéséről szólna, hanem házról házra. Az erőmű 80 kilométeres körzetében vannak olyan helyek, ahol valamilyen földrajzi tényező (pl. jellemző szélirány) miatt magasabb a radioaktív háttérsugárzás, mint akár a szomszédos városrészben.

A TEPCO pedig szigorítani fogja az ellenőrzéseket a dolgozói számára, akik azon túl, hogy az egész testfelületükön az őket érő radioaktivitást mérő speciális ruhát hordanak, mostantól több orvosi ellenőrzésen vehetnek részt.

 

Különböző forrásokból