Kavaii!

A kavaii azt jelenti, hogy cuki, és a cukiság abszolút behálózza Japánt. Hello Kitty csak a jéghegy csúcsa – őt itt Japánban csak Kitty csannak hívják (a csan egy kedveskedő megszólítás, amit például kislányoknál használnak). Japánban mindennek van kabalafigurája, még a kormányszerveknek is, és még a komoly dolgokat is megpróbálják valamilyen cuki karakterrel kommunikálni. Számunkra ez meglepőnek tűnhet, mindenesetre nagyon szórakoztató tud lenni. Hadd mutassak néhány példát, amikkel személyesen is találkoztam.

Van ugye a hal, ami a földrengésveszélyre figyelmeztet. Aztán a macska, ami a Tokiói Egyetemen a szexuális zaklatásról tájékoztat (minden oktató kapott egy ilyen kis kártyát).

Két apró róka kér meg minket, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátásunkat, hogy így hozzájáruljunk a környezet védelméhez.

De a cuki karakterek sokkal gyakorlatiasabb dolgokat is segítenek megvilágítani. Hogy az emberek biztos megértsék, az irodánkban egy cuki kis jegesmedve magyarázza el, hogy hogyan kell a nagy nyomtatót és szkennert használni. Az olyan közel analfabéták szerencséjére, mint mi, nagyon sok háztartási eszköz használati utasítása is alaposan illusztrálva van. Minek kéne elolvasni a szöveget, ha a párologtató cuki mása olyan kiválóan megmutatja, hogy mit szeret és mit nem!

 

Chipango

2009. február 19.

chipango.wordpress.com