Jobban tette volna a szumóbajnok, ha nem nyilatkozik

A komoly gondokkal küszködő jokozuna, Aszasórjú mentális problémái miatt kezelés alatt áll szülőhazájában, Mongóliában. A figyelmeztetések ellenére október elején interjút adott a TBS-nek.
A Japán Szumószövetség nehezen bár, de engedélyt adott Aszasórjúnak, hogy hazájában kezeljék stressz okozta problémáit, de csak azzal a feltétellel, hogy kizárólag a kezelés miatt jelenhet meg a nyilvánosság előtt.

Aszasórjú istállómestere, Takaszago, aki egyben a szövetség közönségkapcsolatokért felelős vezetője utalt rá, hogy a történtek ismeretében beszélni fog a sportolóval és a televíziós társasággal is. "Először nem gondoltam, hogy problémát okozna egy ilyen műsor. Később azonban úgy döntöttem, hogy visszavonom az engedélyt, mert túl korai még az időpont egy interjúra."

– Nem engedélyeztem Aszasórjúnak, hogy interjút adjon. Rendkívüli óvatlanság volt tőle, hogy szerepelt a műsorban – tette hozzá.

Egy TBS munkatárs elmondta, hogy a szolgáltató végigjárta a szokásos csatornákat, mielőtt Aszasórjúval beszéltek. "Írásos engedélyt kaptunk Takaszago pecsétjével. A szövetség nem utasította el a jelentkezésünket, így nem vettük le a műsorról", mondta a szóvivő.

Egyes források szerint egy Aszasórjúhoz közel álló "jós", Hoszoki Kazuko meglátogatta a jokozunát október 3-án. A TBS állítólag lefilmezte Aszasórjú mindennapos tevékenységét, és beszélgetéseit Hoszokival.

A televízióknak írásban kell engedélyt kérni a Japán Szumószövetségtől, ha másort szeretnének készíteni az egyik sportolójukkal. Még szeptember végén kérte a társaság az engedélyt, amit meg is kapott arra, hogy szeptembertől januárig végigkísérje a sportoló küzdelmeit a visszatérés érdekében.

Takaszago bejelentette, hogy megkéri a TBS-t a program sugárzásának elhalasztására és megkérte Aszasórjú edzőjét is, hogy a sportoló végre hagyjon fel a nyakas viselkedéssel.

Jomiuri