Jobban teljesítenek a sokat alvó gyerekek

Azok a gyerekek, akik korán mennek aludni, reggel felfrissülve ébrednek – fizikai és szellemi értelemben is egészségesebbek, erősebbek, mint éjszakázó társaik. Legalábbis ezt állapították meg a Tojama egyetem kutatói.


A Japán Alváskutatók Társasága közzétette egy felmérés eredményeit, amely szerint az alsó tagozatos diákok átlagosan este tízkor mennek aludni, ám később ez az időpont átlagosan háromévenként egy órával későbbre tolódik. A középiskolások kétharmada már éjfél után megy csak aludni.

A kutatás során bebizonyosodott, hogy ha a gyerekek később mennek aludni, a kialvatlanság frusztrációt okoz, kevésbé érvényesül az ébredés friss érzése és a gyerekek életminősége is jelentősen romlik.

277 iskolást vizsgáltak meg: az alvási szokások és az osztályzatok alapján kimutatták, hogy a kilenc óra előtt aludni térő gyerekek jobb eredményeket értek el az iskolában, mint későn fekvő társaik. Az éjfél utánig fennmaradók közül például senki sem ért el 95%-os teszteredményeket, amely viszonylag elterjedtnek számít a korán fekvők közt.

Azok a gyerekek, akik naponta három óránál többet nézik a tévét vagy játszanak videojátékkal, hajlamosabbak arra, hogy elfelejtsék magukkal vinni az iskolai felszerelést, fizikai kondíciójuk gyengébb és kevésbé tudnak hosszasan figyelni az oktatóra.

A hajnalig tanulni próbáló gyerekek ördögi körbe kerülnek: egyre inkább kimerülnek, ezért eredményeik tovább romlanak, sok szülő pedig egyáltalán nem figyelmezteti a csemetéjét arra, hogy aludnia kellene.

Kyodo