Japán szezámos szósz

  • 1 csésze fehér szezámmag
  • 1 teáskanál miszó
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál mirin
  • 2 teáskanál rizsecet
  • 2 teáskanál szaké vagy száraz fehérbor
  • 6 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál japán mustár
  • 1 teáskanál instant dasipor 1 kanál vízben


Pirítsd meg a szezámmagot egy serpenyőben (olaj nélkül) közepes lángon. Addig kevergesd, amíg pattogni kezd (egy picit füstölhet is, csak vigyázz, nehogy odaégjen). Hagyd kihűlni, majd törd össze mozsárban. Keverd hozzá a dasi kivételével az összes hozzávalót, majd annyi dasit csorgass hozzá, hogy pont megfelelő legyen a sűrűsége.
Friss zöldségek mellé tálald.