Japán és a koronavírus – április

Előző cikkünkben írtunk arról, hogy Japán direkt kevés tesztet végez el, hogy elkerülje a pánikhangulatot: a gazdaság mindenek előtt. Azóta eldőlt, hogy egy évvel elhalasztják a tokiói olimpiát és a japán kormány a fertőzöttek növekedő számára reagálva múlt héten szükségállapotot jelentett be hét megyére május 6-ig.

A hét megye Tokió, Oszaka, Csiba, Kanagava, Szaitama, Hjógo és Fukuoka.

A japán társadalom elkésettnek, lassúnak és elégtelennek találja a kormány intézkedéseit. A megyék többször kérték Abét, hogy vezesse be a rendkívüli állapotot, mert csak így tudnak jogi intézkedéseket hozni saját hatáskörükben.

Oszaka, Fukuoka és Csiba vezetősége mától, Hjógo holnaptól kéri a különböző üzletek bezárását. Tokió, Kanagava és Szaitama már megtette ezt. A mozikra, nightclubokra, pacsinkó játéktermekre stb. vonatkozik, az élelmiszerüzletek és a napi élethez szükséges cikkeket árusító boltok kivételek.

Igen, csupán kérni tudják, mert a japán jog miatt azok, akik nem tartják be a szükségállapotot, a kijárási tilalmat (ajánlást) vagy az üzlet bezárását, nem büntethetőek.

A rendőrök csupán együttműködésre tudják kérni az embereket és egy direktíva szerint semmiképp sem hangozhatnak erőszakosnak.

Az intézkedések megyéről megyére változnak.

Csiba az iskolákat és óvodákat is bezáratta, de az éttermeket csupán önkéntes nyitvatartási idő-módosításra kérte.

Oszakában Tokióhoz hasonlóan azt kérik, hogy a különböző üzletek 5:00-20:00 között legyenek csak nyitva.

Míg Tokió 500.000 jen kárpótlást fizet üzletenként, Oszaka ezt nem tudja megtenni, mivel nincs kerete rá. Ők más módon támogatnák az üzleteket.

A japán kormány múlt héten bejelentette, hogy a kis-és középvállalkozásokat 2 millió jenig kárpótolnák, illetve több bankkal kötnének egyezséget, hogy azok kamatnélküli hitelt biztosítsanak. A vállalkozásoknak a különböző adókat sem kellene egy évig fizetniük.

A ferőzöttek száma folyamatosan nő, jelenleg 7645 fő.

Yomiuri Shimbun, JapanToday.com

 

Vélemény, hozzászólás?