Japán egyetemek ingyenes online kurzusai

Egy japán egyetemen szeretnél tanulni, de esélyed sincs annyi pénzt összegyűjteni vagy otthagyni a munkád? Itt a megoldás! Japán egyetemek is csatlakoztak ahhoz a globális trendhez, hogy az egyetemek ingyenes online kurzusokat hirdetnek meg.

 

A Harvard és a Stanford 2012-ben indult el ezen az új irányon. Idén áprilistól többek között a Tokiói Egyetem, a Keio és a Waseda is ingyenes kurzusokat kínál. A MOOC (“Tömeges Nyílt Online Kurzus”) helyett a japánok a JMOOC (“Japán Tömeges Nyílt Online Kurzus”) szervezetet hozták létre tavaly októberben. A Tokiói Egyetem az amerikai rendszeren belül már hirdetett képzéseket, ám azon csak angol lehetett a tananyag, ami megnehezítette a japán tanulók dolgát.

Ezeknek a kurzusoknak a lényege, hogy a világon bárhonnan lehet regisztrálni, tényleg ingyenes, online videókban lehet a tananyagot megnézni, házi feladatok, esszék vannak, amiket a többi regisztrált hallgató javít ki, a végén oklevelet lehet kapni a kurzus elvégzéséről. Ez nem egyetemi diploma! Azonban az önéletrajzban jó pontnak számít, hogy az ember a diplomája után is továbbképzi magát.

A japán rendszer itt található:

http://gacco.org/