Japán – a legfelkészültebb ország

Japánt gyakran titulálják a cunamikra és földrengésekre legjobban felkészült országnak. Az az általános meggyőződés, hogy a kormányt elismerés illeti, amiért ilyen gyakran tart földrengésre vagy cunami-katasztrófára felkészítő gyakorlatokat, amiért a honvédelmi erőket ilyen gyorsan tudja aktivizálni, és amiért ilyen hatékonyan tés gyorsan ud orvosokat és önkénteseket küldeni a katasztrófa által sújtott területekre. De a „felkészültnek levés” még ennél is többet jelent.

Japán kiemelten fontosnak tartja a lakosok felkészítését is az ilyen helyzetekre. Japánban minden ember pontosan tudja, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetén. Már 1994 óta Japánban élek, és mondhatom, a japánok annyira hajthatatlanok a katasztrófára való felkészítés kérdésében, hogy az már néha túlzásnak is tűnik. De amikor a katasztrófa bekövetkezik, azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy nem lehet egy ilyen helyzetre túlságosan felkészülni.

Ahogy visszaemlékszem, az Egyesült Államokban a legtöbb tűzvédelmi gyakorlaton iskolás koromban vettem részt. Felnőttkorunkban már ritkán világosítottak fel minket arról, hogy mit tegyünk katasztrófa esetén – feltételezték, hogy már úgyis tudjuk. Pedig ritkán cselekszünk ösztönösen jól ilyen helyzetben. Jellemzőbb, hogy visszaemlékezve azt gondoljuk, hogy „Inkább azt kellett volna tennem…” Mint az elsősegélynyújtás, egy gyorstalpaló a vészhelyzetekben való viselkedés mikéntjéről sosem árthat.

A gyakorlatok célja Japánban nem csak az, hogy megismertessék a szükségállapotokban követendő eljárási módokat, hanem hogy addig gyakoroltassák azokat az emberekkel, amíg azok természetük részévé nem válnak. Íme néhány módja annak, ahogy Japán felkészíti polgárait a katasztrófákra:

Gondosan kijelölt menekülési útvonalak

A földrengés és cunami esetén használható óvóhelyeket gondosan kijelölik minden környéken. És nem elég, hogy az utcákon táblák mutatják a feléjük vezető irányt, minden háztartásba eljuttatnak egy részletes térképet is az óvóhelyek megközelítéséről. A térképek mellett ezeken a kiadványokon fel vannak tüntetve a szükséghelyzetben hívható számok is. Mivel van egy ilyen előre kijelölt hely minden környéken, ahová az emberek összegyűlnek, gyorsan fel lehet mérni, hogy ki van biztonságban, és gyorsan tájékozódni lehet a lakosság állapotáról.

Telefonos riasztások

Akik kérik ezt a szolgáltatást, azoknak a mobiltelefonjára a helyi önkormányzatok riasztást küld a földrengésekről és cunamikról.

Túlélőcsomagok

Minden lakost arra biztatnak, hogy a túlélő-felszerelését tartsa a háza bejárati ajtajánál. De ez nem csak a szokásos elsősegélycsomagot tartalmazza, hanem több napra elegendő vizet, vákuumcsomagolású élelmet és gyufát, hogy a főzéshez, mosáshoz, fürdéshez gyertyát lehessen gyújtani.

Vízkészletek

A japán háziasszonyok híresek arról, hogy újrahasznosítják a fürdő vizét. Japánban még olyan mosógépet is lehet kapni, amin van egy plusz bemenet, ahol a megmaradt fürdővizet a mosógépbe lehet kötni, hogy azzal mossanak vagy azzal öblítsék át a ruhát. A japánok napi fürdési rituáléjához egy egész fürdőkádnyi forró vízre van szükség: miután lezuhanyoztak, ebben relaxálnak a nap végén. Ezt a szertartást minden éjszaka lejátsszák alvás előtt. A legtöbb háztartásban nem engedik le ezt a meglehetősen tiszta vizet másnapig. Ha éjszaka földrengés rázza meg az országot és a vízszolgáltatás szünetel, még akkor is marad legalább 250 liter víz tartalékba. Gyakorlatias megoldás.

Megfelelő alvási szokások

Kevés tokiói alszik úgy, hogy nincs egy erős zseblámpa a közelében. Elővigyázatosságból tesznek így, mert éjszaka bármikor bekövetkezhet egy földrengés, ami miatt áramszünet lesz a lakásban. Nekem is van egy zseblámpám az ágyam alatt, amit könnyen elérek, ha megérzem a rengéseket. Ha gyorsan kell elhagyni a lakást, így látom, hogy hova lépek.

Útmutatók katasztrófahelyzet esetére – több nyelven

A helyi önkormányzatok kis könyvecskéket osztanak szét a lakosságnak, amikben részletezik, hogy mit kell tenni földrengés esetén és mit nem szabad. A mi környékünkön ezek a kiadványok japánul, angolul, kínaiul, koreaiul és portugálul is elérhetőek.

A könyvek tele vannak jobbnál jobb tanácsokkal: kapd fel a cipődet, mielőtt kirohansz a házból – ha földrengés volt, akkor törmelék és üvegszilánkok lesznek az utcán, amiktől védened kell a lábad. Amikor felkelsz az ágyból és kezdesz öltözni, olyan ruhákat válassz, amik hosszú ujjúak és hosszú a nadrágjuk, mert megvédenek az omló vakolatoktól és a leeső ablaküvegektől. Készülj fel arra, hogy lehet, hogy egy törött ablaküvegen kell átmásznod. Ha van időd, keress kesztyűt is.

A könyvekben arra is felszólítják az embereket, hogy menjenek az óvóközpontokba. De ne kocsival – a túl sok kocsi dugót okoz, és megakadályozza, hogy a mentők, a tűzoltók és az egyéb segítők eljussanak az érintett területre. Ha valaki épp kocsiban ül a földrengés bekövetkeztekor, akkor ott kell hagynia a kocsit az út mellett úgy, hogy benne hagyja a kulcsokat és nem zárja be az ajtót. Így a katasztrófavédelmisek odébb tudnak állni vele, ha arra a mentőmunkálatok miatt szükség van.

A felkészültség nemcsak hogy életeket ment meg, de azt is megtanítja, hogy hogyan kell a katasztrófa idején viselkedni. Ezért van, hogy amikor élőben tudósítanak a Japánt ért katasztrófákról, ritkán látni pánikoló japánokat. Fel vannak készülve.

Vajon mi mennyire vagyunk felkészülve a következő válsághelyzetre?

Amy Chavez