Japán a kínai rizsimport-tilalom feloldását követeli

A japán miniszterelnök, Abe Sintó azt tervezi, hogy felszólítja Kínát a tilalom megszüntetésére a decemberben létrejövő csúcstalálkozón.
A két nemzet vezetőinek találkozóját a Fülöp-szigeteken tartják december 13-án. A csúcstalálkozón az összes délkelet-ázsiai ország részt vesz, rajtuk kívül meghívást kapott Japán, Kína, Dél-Korea, Új-Zland, Ausztrália és India. A kínai miniszterelnök is jelen lesz az eseményen.
A kommunista állam valószínűleg pozitívan reagál majd a szigetország kérésére – ez pedig a japán kormány reményei szerint lökést adhat az agrártermékek exportjának.
A hatalmas fejlődés magával hozta a japán étel népszerűbbé válását a gazdag kínaiak körében. A szakértők szerint az olyan minőségi rizsek, mint a Koshihikari vagy az Akitakomachi azonnal megjelenhetnek a kínai piacon, amint megszűnik a korlátozás.
Kína korábban már vásárolt japán rizst, ám 2003-ban betiltotta az importot, miután az egyik szállítmányban bogarakat találtak. A tilalom előtt is mindössze évi néhány tonnára rúgott a japán rizs importja.
Ha a mostani megállapodás tető alá kerül, a kínainál tíszer többe kerülő japán rizs forgalma valószínűleg folyamatosan emelkedni fog.
A japán kormány a mostani szintről a háromszorosára akarja emelni a mezőgazdasági és halászati termékek kivitelét – 2013-ra el kívánják érni az egybillió jenes forgalmat.

Kyodo