Itt a földművelő robotruha

Az egyre öregedő japán gazdák munkája hamarosan sokkal könnyebb lesz a Tokió Egyetem kutatóinak hála.

A most bemutatott robotruhával egy ksisikolás is könnyedén meg tud emelni egy húsz kilós csomagot. A ruházat leutánozza viselője mozdulatait és fémvázának köszönhetően komoly súlyokat lehet a segítségével cipelni. A ruha elvégzi az átlagosan 63 éves gazdálkodók munkájának legnehezebb részét.

 

A "gazdálkodó robotruhát" egy kutatócsoport fejlesztette ki, melyet Tojama Sigeki professzor vezet a Tokió Egyetemről. A szerkezetet sikeresen tesztelték valódi gazdaságokban. A kutatók reményei szerint két éven belül elkészül a végleges változat, négy év múlva pedig már kapható lesz a boltokban.

A ruhában nyolc motor segíti a viselő mozgását a térdénél, könyökénél és több helyen a háton.

Amikor például kihúznak egy japán jégcsapretket a földből, átlagosan húsz kilónyi teher nehezedik a térdekre és a derékra, a robotruha segítségével azonban csupán a fele erőre van szükség.

– Mivel folyamatosan növekszik a gazdálkodók átlagéletkora, olyan technológiát fejlesztettünk ki, amely csökkenti a terhüket – mondta Tojama.

Míg a mezőgazdaságban egyre több gépet használnak, továbbra is számos tevékenység maradt, amelynél elengedhetetlen az emberi munkaerő – például a gyümölcsszedés vagy a szállítás terén. Egy bemutatón egy kisdiák könnyedén odébbcipelt egy húsz kilós rizseszsákot.

– Szinte nem is érzem, hogy én tartom – mesélte mosolyogva.

A robotruhát az aktuális munkavégzéshez lehet programozni. A külön kifejlesztett ultraszonikus motorokkal a teljes szerkezet súlya nyolc kilogrammosra csökkent. Érzékelők és wireless eszközök segítenek abban, hogy a ruhát viselő embert megfigyeljék vagy hogy a munkások kommunikálni tudjanak egymással, még ha nincsenek is hallótávolságban.

Egy ruha ára félmillió és egymillió jen között lesz, de a kutatók szerint ha sikerül beindítani a tömeggyártást, akár kétszázezer jenre (kb. 320,000 forint) is csökkenhet.

Mainicsi