Ismét nő a csikanok száma

Aki olvasta az öt évvel ezelőtti blogot, az tudja, hogy a csikan volt az egyik első új szó, amivel kint találkoztam. A csikan a szatírok, “mutogatós bácsik” és vonaton tapizók gyűjtőneve.

 

A tokiói JR Szaikjó-vonalán (埼京線) nőtt a vonaton tapogatók száma 136-ra, mely egyharmaddal több a tavalyi esetek számánál. Tokióban a tavalyi évben 1244 eset került nyilvánosságra.

Japánban főleg a reggeli munkába ingázáskor, illetve hazamenéskor iszonyúan tömöttek a vonatok, mely megkönnyíti a csikanoknak, hogy elvándoroljanak a kezeik. Ezellen Oszakában vezették be először a vonatokon a csak női vagonokat, melyekre ezekben az időszakokban csak nők szállhatnak fel. Most már országszerte több vasútvonalon vannak női kocsik.

Óriási port kavart 2009-ben, hogy pont a kérdéses Szaikjó-vonalon kamerákat szereltek fel a kocsikba a csikanok visszatartása végett. A lépés sikeresnek bizonyult, így tovább bővítették a kameraállományt. Idén azonban ismét megnőtt a tapizós esetek száma.

Az egyik illetékes szerint “2009 óta eltelt pár év, és a kamerák visszatartó ereje csökkent.”

Sindzsuku és Sibuja állomásokon a Szaitamáig vagy tovább közlekedő vonatok különösen zsúfoltak, főleg a vonatok elején és végén, ráadásul a zónázó vonatok hosszabb időközönként állnak meg, és általában mindig ugyanazon az oldalon nyílik az ajtó, mely lehetőséget teremt a csikanok számára. Az interneten már feltűntek olyan bejegyzések, hogy hol könnyű tapizni.

A Szaikjó-vonal úgy döntött, több biztonsági őrt vet be ellenük, illetve a vonaton levő hangosbemondókon is felhívja a figyelmet rájuk.

Yomiuri