Interjú Sindely Csabával

Május 18-án (szerdán) kerül megrendezésre az Urániában a KisFilmszemle, ahol többek között a japán művészetekről szóló kiállítás, valamint a Porco Rosso – A mesterpilóta című film lesz látható. Az esemény főszervezőjével, Sindely Csabával beszélgettünk.

{youtube}wpRvgY7D6kI{/youtube}

Mi a KisFilmszemle?

A kisFilmszemle egy általam szervezett iskolai belső program. Több, mint 2 éve a filmszemlés csapatommal rendezünk filmvetítésket a Kisképzőben (Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola). A mostani “nagy” kisFilmszemle pedig az utolsó lesz a sorban.

Hogyan jött a rendezvény ötlete?

Az ötödik év számomra az utolsó ebben az iskolában. Szerettem volna valami nagyot és maradandót alkotni, ami mind az iskolámnak, mind a diákoknak jó. Még év elején a szaktanárom mondta, hogy a Japán Alapítványnál van pályázási lehetőség rendezvényszervezés téren. Sajnos a japán katasztrófa alaposan keresztbe tett az együttműködésben, így végül anyagilag nem tudtak támogatni minket.

Milyen főszervezőnek lenni? Milyen tapasztalatokat szereztél a rendezvényszervezéssel kapcsolatban?

Iszonyat agylezsibbasztó. Mikor 25 embert kell irányítani (ami nem hangzik soknak), egyenként egyeztetni, kinek melyik nap jó próbára, vagy díszletépítésre, fárasztó. Persze mindemellett folyamatosan kapcsolatban kell lenni a rendezvény támogatóival, az igazgatósággal, az iskolaalapítvánnyal. Legalább nem unatkozom. Sőt. Néha kifejezetten mókás!

Milyen japános vonatkozásai vannak a rendezvénynek?

Egyrészről van a kiállítás “Japán 12 Művészete” címmel, valamint egy 1,5 órás filmvetítés. Hayao Miyazaki egyik remekművét, a Porco Rosso-t keltjük újra életre mozivásznon.

Miért éppen Japán lett a téma?

A Japán Alapítványnál való pályázásnak egyik kritériuma a japán kultúra egy területének bemutatása volt. Mivel iskolámban 12 szak működik, a művészi alkotás terén kiemelkedően jól teljesítünk. Kiírtam még januárban egy pályázatot “Japán 12 Művészete” címmel. Április végéig összesen 34 munka érkezett. És mind gyönyörű. 🙂

A japán kultúra mely szegmensével ismerkedtél meg először?

Legelső találkozásom a japán világgal még kiskoromban, 2OO1-ben volt. Megkaptam életem első játékkonzolját és mellé a Final Fantasy VIII-at.

Mi tetszett meg benne?

A gyönyörű grafika, az izgalmas történet, és a nagyon misztikus világ. Mikor kiderült, hogy ez a játék bizony a Távol-Keleten készült, még többet akartam belőle. És szép lassan kialakult a máig tartó szerelem. 🙂 Mert számomra maga Japán is ilyen: gyönyörű, izgalmas és misztikus.

És amit mindenkitől megkérdezünk:

Mit üzensz a Szaku olvasóinak?

Ha tehetitek, mindenféleképpen gyertek el a kisFilmszemlére. A kiállítás gyönyörű, Miyazakit mind szeretitek és az URÁNIA-ban lesz. Tökéletes recept egy május 18-ai délelőtthöz.

Kik a kedvenc japán együtteseid, előadóid?

Hű. Hát. Ez fogós kérdés. A Maximum The Hormon. Bár. Néha elgondolkozom azon, hogy biztos japánul “énekelnek”-e.

Mi a kedvenc japán ételed?

Mocsi. Maga a Mennyország!

Ha lehetőség adódik, hova szeretnél ellátogatni, illetve mit szeretnél csinálni Japánban?

Hokkaidóba, ahol a Shiretoko-i Nemzeti Parkot nagyon szívesen megnézném. És természetesen ellátogatnék egy olyan étterembe, mint amilyen az “Osen”, japán szappanoperában van. 🙂

Köszönjük a beszélgetést!

a kisFilmszemle honlapja: http://www.kiskepzo.hu/kisfilmszemle