Interjú Simon Rutzcal, az I’ts Showtime gála promoterével

A harcművészetek Mekkájának tartott Hollandiát számos küzdősport rendezvény fémjelzi. Ezek legrangosabbika az I’ts Showtime Gála. A 2006 május 13-án megrendezésre kerülő esemény Európa legrangosabb K-1 rendezvényévé nőtte ki magát az évek során.

Image

Simon Rutz

A gála főrendezője eddigi tevékenységéről nyilatkozott:

– Milyenek voltak a kezdetek?

– Mintegy tíz éve, egy szabadalom eladása után nagyobb pénzösszeghez jutottam és beindítottam új vállalkozásomat. Az első gálámat 1998-ban szerveztem. Majd mindjárt egy évvel később sikerült a második rendezvény keretein belül főeseményként a thai boksz legenda Rob Kaman búcsúmérkőzését megrendezni. Rob ellenfele, aki ekkor debütált a profik között nem más volt, mint Alexej Ignasov! (Habár ekkor a bírák a hollandot látták jobbnak a további Showtime gálákon, Ignasov alapos revansot vett, mivel mint a 2005 K-1 nagydíj győztes Semy Schiltet mint a batávok legfrissebb keletű reménységét Badr Harit KO-val győzte le.)

– Hogyan sikerült ekkora méretűre fejleszteni a rendezvényt?

– 2003-tól újítottunk ugyanis az eddigi, átlagban 5000 férőhelyes csarnokokból az Amszterdam Aréna stadion patkójába vittük ki a rendezvényt. Habár sokan azt állították, hogy ez őrült kockázatvállalás, rendezvényenként 12000 és 14 000 közötti a jegyeladásunk.

A gálák színvonalának emelése érdekében saját menedzselésű csapatot hoztunk össze, ami mintegy 50 harcost számlál. Külön gondot fordítunk a külföldről érkezett tehetségek promótálására, akik számára lakásokat és edzőtermeket tartunk fenn. Szakfolyóíratot adunk ki GLOVES néven, valamint 50 százalékos tulajdonosai vagyunk a SUPERPRO küzdősport-felszereléseket gyártó cégnek. Ezen kívül harcművészeti szövetséget is alapítottunk saját versenybírákkal. Rendezvényeinket élő vagy felvételről történő közvetítésben az Eurosport csatornán keresztül 53 országban tekinthetik meg a küzdősportok rajongói. A május 13-i rendezvényünkön, amit ezúttal először a K-1 égisze alatt rendezünk, a 18 000 eladásra kínált jegy hetek alatt elfogyott.

– Mik a legújabb tervei?

– 2005-től kezdődően It’s Showtime Tropy néven a 75 kg-os harcosok számára rendeztünk Európa-szerte kvalifikációs versenyeket. A döntőre szeptember 23-án, Rotterdamban kerül majd sor.

A 2006-os év végétől kezdődően tervbe vettük egy szupernehézsúlyúak számára kiírt rendezvénysorozat beindítását is. A jövő évi It’s Showtime gálára az Amszterdam Aréna valamennyi (60 000!) ülőhelyét igénybe akarjuk venni.

– Űzte ön is küzdősportokat és foglalkozik-e személyesen is harcosok felkészítésével?

– Habár hivatalos mérkőzésen soha sem küzdöttem, jelenleg is aktívan edzek. Régebben aktív versenybíró voltam és mintegy 2000 mérkőzést vezettem le mint ring bíró.

Igen közel áll hozzám Badr Hari, akit nagy tehetségnek tartok. Szerintem nagy jövő előtt áll, amit egy ötéves K-1 szerződés is igencsak fémjelez.

Gergely Attila