Indul a szusirendőrség, csak nem így fogják hívni

A héten elindították a tengeren túli szusiéttermek minősítéséről szóló kampányt, de a korábbi reakciók miatt a kormány hangsúlyozza, hogy szó sincs szusirendőrségről, csupán a japán konyhát szeretnék népszerűsíteni.

A megfelelő színvonalú éttermek ezen túl egy logóval ellátott igazolást kapnak, melyen egy pár evőpálcika, egy cseresznyevirág és a japán zászló látható.

Egy civil kezdeményezés és a mezőgazdasági minisztérium összefogásából született projektet független szakértők vezetik és elsősorban a külföldi éttermeket szeretnék minősíteni a világ számos országában.

Máris irodát nyitottak Bangkokban, Sanghajban és Tejpejben, márciusra pedig hasonló intézmények indulnak Amszterdamban, Londonban, Los Angelesben és Párizsban.

– Nem kívánunk szusirendőrséget üzemeltetni, amely lebuktatja a gagyi japán éttermeket – mondta a szervezet egyik tagja, aki neve elhallgatását kérte. – Az a célunk, hogy népszerűsítsük a japán ételeket, és nem az, hogy tönkretegyünk éttermeket.

A kampány hírére számos nyugati újságban morogtak, hogy ez a lépés inkább ellentétes hatású lesz, mint ahogy a szervezők szeretnék.

Ahhoz, hogy valaki megkapja a minősítést, eredeti japán rizst és ízesítőket kell használnia, nem beszélve a hozzávalókról. A létesítmény dolgozóinak ismernie kell az alapvető japán recepteket és az étteremnek kellőképp tisztának kell lennie. Öt kritérium közül legalább kettőben el kell érniük a megfelelő színvonalat (például az eredetiségben, a tálkák elrendezésében vagy a vendég kiszolgálásának színvonalában).

– Fontos, hogy a séfek megismerjék az autentikus japán konyha lényegét, de nem erőltethetünk rájuk semmit – mondta Hattori Jukio, a szervezet egyik tagja. – Gazdag történelmünk van a japán és francia, olasz vagy kínai ételek egybeolvadásáról – tette hozzá.

A szervezet március végén konferenciát tart Tokióban, hogy elmagyarázza a minősítő rendszer működését.

A külföldre utazó japánok egyre gyakrabban panaszkodnak, hogy útjuk során japánnak látszó éttermekben olyasmiket kaptak enni, aminek semmi köze az igazi japán ételekhez. A japánok attól tartanak, hogy konyhájuk ugyanúgy eltorzul az USA-ban és Európában, ahogy a kínai vendéglőkkel is történt. Jó példa erre az amerikai kalifornia tekercs, vagy a krémsajttal töltött szusi.

Jelenleg mintegy huszonötezer japán étterem működik a világon, és a jelenlegi folyamatokat szemlélve könnyen elképzelhető, hogy pár éven belül kétszer ennyi nyílik, mivel egyre terjed a hír, hogy mennyire egészséges a japán koszt.

Kyodo