Hong Kong Magyarországon

„Hong Kong Magyarországon – A kultúra közelebb hozza egymáshoz a nemzeteket”
Zenetagozat és kínai zenei oktatás, előadások

Különleges eseménynek adott otthont a Művészetek Palotája 2007. szeptember 7-én. A Kínai Magyar Évaddal párhuzamosan, a hongkongi – magyar kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében a Magyar Zeneművészeti Alapítvány és Hongkong Gazdasági és Kereskedelmi Irodája a hosszú távú sikeres együttműködés első lépéseként rendhagyó komolyzenei koncertet és fotókiállítást rendezett Magyarországon. A „Hongkong Magyarországon” című hangversenyt a Kínai Kulturális és Művészeti Központ is aktívan támogatta, melynek célja, hogy hosszú távú gazdasági és kulturális együttműködés kezdődjön Hongkong és Magyarország között. Az exkluzív állófogadáson Zhang Yu, a Kínai Kulturális és Művészeti Központ Zenetagozatának vezetője bűvölte el a meghívottakat Gu Zheng (hagyományos kínai, 21 húros hangszer) játékával.
Az eseményen készült képek http://www.kinainfo.hu/index.php?mid=92.
Egyedülálló módon, Magyarországon elsőként alakul olyan szakmai csoport, amely a kínai zenekultúrát, hangszereket – ezeken keresztül pedig a kínai kultúra és művészetek legjavát mutatja be-, és teszi hozzáférhetővé minden kedves érdeklődő számára. A Kínai Kulturális és Művészeti Központ 2007. szeptember 1-től megkezdte Zenetagozatának részleges megnyitásához szükséges feladatainak végrehajtását. A Tagozat vezetője Zhang Yu zenepedagógus, a Xi’an-i Zenei Főiskola operaénekese, Gu Zheng tanár. Feladata a Zenetagozat működésének szakmai koordinálása, vezetése, valamint az oktatási tematika kidolgozása is. Szakmai segítséget Tong Ge La Ge, mongol származású énekes nyújt, aki 2007 augusztusától tagja a Kínai Kulturális és Művészeti Központ Testületének. Tong művész úr köztiszteletben álló, a mongol éneklés egyik kiemelkedő alakja.
A Zenetagozat kínai és magyar dalokat dolgoz fel és hangszerel át kínai hagyományos hangszerekre, így hívja fel a figyelmet a régi és a modern dalok közös gyökereire, a hagyományos kínai hangszerekre, valamint a zeneművészet fontosságára. A Zenetagozat célja jó alapokon nyugvó zenei alapképzés, mely során minél több magyar érdeklődő ismerkedhet a kínai zenével, hagyományos kínai hangszereken tanulhat majd. A Zenetagozat feladatának tekinti a kínai hagyományos és modern zenei művek, valamint a kínai zeneelmélet megismertetését, melynek érdekében 2007. szeptemberétől előadássorozatokat indít több kulturális és művészeti eseményen is. A Zenetagozat megnyitását a Kínai Kulturális és Művészeti Központ partnerei és kínai – magyar zenetanárok és művészek segítik.
A kínai zene, hangszerek és előadások iránti érdeklődéseket a ccca@kinainfo.hu e-mail címen várjuk!