Hogyan készül a tökéletes sincsa (új tea)?

Japán édesanyám mindig azt állította, hogy nem különösebben jó szakács, de szerintem nem mondott igazat. Azt azonban még ő is büszkén vállalja, hogy tökéletes teát tud készíteni.

Annak a teának, amit a sincsából (friss szüretelésű tea a zsenge hajtásokból) készít, különleges, édeskés aromája van, szinte kivirágzik az ember szájában és egyáltalán nem tartalmaz keserű ízt. Nemrég meglátogatott, és végre kiszedtem belőle a csodálatos aromájú tea titkát. Íme:

Győződj meg róla, hogy jó minőségű teát használsz.
Égetett agyag- vagy kerámiaedényt használj. Egyszerre ha lehet, csak 1-2 csészényi teát készíts.
Ha tudsz, használj aktív szenes szűrőt a vízhez (végső soron a csapvíz is jó, ha nem túl klóros).
A vizet előbb forrald fel, majd vedd le a tűzről és hagyd, hogy kábé 90 fokosra hűljön.
Önts egy kevés forró vizet a teáskannába, majd addig lötyögtesd, amíg az edény fala átmelegszik. Ugyanezt tedd meg a csészékkel is. A fűtővizet öntsd ki.
Két csésze teához használj 1 teáskanál teafüvet. Tedd az előmelegített teáskannába.
Önts rá két csészényi vizet, hayd állni két-három perecig (semmiképp se tovább).
Szűrőn át öntsd ki a csészékbe.
Szücsöld, élvezd :).

Korábban azt hittem, hogy csak a lobogóan forró víz felel meg a forrázáshoz, de csak addig, amíg ki nem próbáltam a fenti módszert. A kissé langyosabb víz hozza elő a tea igazi aromáját. A 100 fokos víz a robosztusabb teákból képes jobban előcsalogatni az olajokat.

Sincsát gyakran árusítanak gjokurocsaként.

Justhungry