Hitachi: vezess vonatot gondolattal

Felejtsd el a fogantyúkat: egy új japán technológia segítségével bármilyen elektronikus eszközt használhatsz anélkül, hogy az ujjjadat is megmozdítanád.
A készülékek ugyanis olvasnak a gondolataidban.
Az "agy-gép interfészt" a Hitachi fejlesztette ki, és képes észlelni az agyban a véráramlás apró változásait, majd ezeket elektronikus jelekké alakítja.
A Tokió melletti Hitachi fejlesztőközpontban tartott bemutatón Ucugi Kei fejlesztő ismertette az eszköz működését.
– Végy mély levegőt és lazulj el – kezdte a bemutatót, mely során egy újságírónak egyszerű fejszámolást kellett végeznie, amitől a vonat gyorsított, illetve lassított – összhangban a különleges sisakot viselő férfi homloklebenyének aktivitásával.
Az agy ezen területét aktiválva – például fejszámolással vagy egy dal éneklésével – felgyorsul a vonat. Ha abbahagyja, a vonat megáll.
A Hitachi egy optikai topográfia nevű megoldást használ, amely infravörös kamerával pásztázza az agy felszínét és feltérképezi a véráram változásait.
Az aggyal összekötött interfész technológiákat hagyományosan az orvostudományban alkalmazzák, a Hitachi és a Honda ugyanakkor komoly versenyt folytat a piaci alkalmazások kifejlesztésével.
A Hitachi tudósai gondolattal vezérelt távirányítót fejlesztenek a tévékhez, amely képes lesz ki/bekapcsolni, illetve csatornát váltani a gazda gondolatban kiadott utasítására.
A Honda a következő generációs autókhoz próbál hasonló készüléket kifejleszteni.
A technológia egy nap talán a gondolattal irányított televízió és számítógép mellett arra is képes lesz, hogy a fogyatékos emberek így használják a kerekes széket, vagy a mesterséges végtagokat.
A legelső eredmények a teljesen lebénult embereknél várhatóak, akik kommunikálni tudnak majd akkor is, ha minden izmuk lebénult. Sőt, az első, kezdetleges készülékek már 2005 óta a piacon vannak. A Hitachi által gyártott kütyü a lebénult emberek agytevékenységét vizsgálva egyszerű válaszokat képes lefordítani. Ha a beteg fejszámolást végez, a készülék "igent" jelez, ha a beteg nem gondol erősen semmire, akkor "nemet".
A projekt vezetője, Koizumi Hideaki elmondta, hogy számos alkalmazáson törik a fejüket. A helyhezkötött betegek például egymással tudnak majd beszélgetni az interfész segítségével.
A Hitachi technológiájának legelőnyösebb újítása, hogy az érzékelőknek nem kell közvetlenül érintkeznie az aggyal. A korábbi, amerikai fejlesztésű készülékek csak a koponya alá beültetett chippel tudtak működni.
Persze rengeteg megoldásra váró probléma van még.
A méret az egyik: még a legkisebb prototípus – egy fejpánt – is több mint egy kilót nyom.
A másik megoldásra váró gond, hogy a berendezés képes legyen elválasztani az agy háttértevékenységét és helyesen értelmezni az ember gondolatait.
Az első széleskörűen alkalmazott, agyat fürkésző gép lesz az igazi áttörés, tette hozzá Koizumi. Megemlítette még, hogy maga a technológia rendkívül szórakoztató:
– Nagyszerű móka a gondolataimmal irányítani egy vonatot – mondta.

Chron