Hírek a Ghibli háza tájáról

Németországban "turnézik" a legújabb Ghibli-film, a "Tales from Earthsea". Az alkotást az idei Fantasy Film Fest keretein belül vetítik nyolc német városban, Münchentől Hamburgig, július 24 és augusztus 22 között.

A legújabb filmről, a Ponyo-ról maga a Studio Ghibli elnöke, Szuzuki Tosio beszélt a Gecujoru! című műsorban:
– Ha egy film átmegy feketébe (=a bevételek elérik a költségeket; ennek ellentéte, ha a film – vagy a vállalat – "pirosban" van), megüzenem a jó hírt Takahata-szannak és Mijazaki-szannak, akik elégedetten veszik tudomásul. Mija-szan ugyanakkor egy nap hirtelen azzal fordult hozzám, hogy "Szuzuki-szan, nem fogom hagyni, hogy összeszámolt a Ponyo költségeit".
Hozzátette: "csak egy másodosztályú filmnél számolgatják a költségeket. Az előző filmjeim ebbe a kategóriába estek. Ezt a filmet azonban nem fogom feketébe hozni". Mivel mérges voltam, azt feleltem: azért is össze fogom számolni! (nevet)
Ahogy a korábbi Mijazaki filmek esetében, úgy most is Joe Hisaishi írta a zenét. A megfogalmazása szerint "a Gake no ue no Ponyo" nagyszerű elképzelés, elképesztő, hogy egy 64 éves ember találta ki az egészet".

Szuzuki azt is bejelentette, hogy egy Takahata-filmen is dolgozik. "Takahata-szan régen készített utoljára filmet, mivel alig akad olyan rajzoló, aki képes lenne életre kelteni az elképzeléseit. Én meg fogom próbálni.

Nausicaa