Hinamacuri

Február végén egy hétvégén Kónoszu város felé vettük az irányt, mert egy tanárunk azt mesélte, hogy a városházán óriási hinaningjó-emelvényt állítottak fel.

Aki egy ideje olvassa a Szakut, az már tudja, hogy a hinaningjó a Hinamacuri ünnep kelléke. Aki nemrég csatlakozott, a Hinamacuri ünnepről itt olvashat vagy a képgalériában megtekintheti a képeket.

Kónoszu (鴻巣市) jelentése vetési lúd fészke. Ennek megfelelően az állomás előtt található egy ilyen szobor. (Noha a kandzsi szerint vetési lúd, a szobor így néz ki (kimondottan gólya, nem?):

Az állomástól jó félórás útra van a városháza, de szerencsére a helyiek nagyon büszkék az ünnepükre, úgyhogy mindenhova kiplakátolták az útirányt.

A bejáratnál is volt egy állvány, plusz néhány kettévágott bambuszból is kifigyeltek a babák.

Aztán beléptünk, és megértettük, miért „bikkuri szaszeru (meglepetést okoz)” ez a hinamacuri: az állvány piramisszerűen két emelet magasan tornyosult a fejünk fölé. 30 lépcsős, 6.7 méter magas.

Az emeletre vezető lépcsőt is elfoglalták a babák.

A 120 ezres várost baba-városnak” is hívják a sok babakészítő műhelynek köszönhetően. Ezt a hagyományos kézműves ágazatot több, mint 380 évvel ezelőtt kezdték meg a város polgárai, ezért város magát a hinababa szülővárosának nevezi. 2005–től kezdve állítják fel ezt a piramisszerű hinababa-emelvényt.