Hasznos oldalak a JLPT-vizsgához

Összegyűjtöttünk néhány hasznos linket, amik segíthetnek a Nemzetközi Japán nyelvvizsgára  (JLPT, 日本語能力試験) való felkészülésben. Régi teszteket tartalmazó és tanulást segítő oldalakat is válogattunk.

JLPT-tesztek:

2010-ben megújult a nyelvvizsgarendszer, öt fokozat lett. Új a nevük is, a régi 4 kjú az N5-ös, a régi 1 kjú az N1-es. Az új szint az N3-as ( a régi 3-as és 2-es szint közé betettek még egy szintet, mert úgy vélték, túl nagy a szakadék a kettő között). Ezen túlmenően, kicsit változtattak a feladattípusokon is.

Elsőként tehát a JLPT hivatalos oldalát ajánlom, mert ott online megoldható egy-egy teszt az új feladatokkal (nem teljes teszt, minden feladattípusra csak egy feladatot mutat). Továbbá minden fontos információ fent van a megújult nyelvvizsgával kapcsolatban (angol nyelven).

http://www.jlpt.jp/e/

 

Magyar nyelvű oldal, 1999 és 2003 közötti régi 4 kjús (mostani N5-ös szint) nyelvvizsgák feladatlapjait lehet letölteni, általában hanganyaggal együtt:

http://nyulsopinion.wordpress.com/2009/11/29/japan-nyelvvizsga-4-kyuus-probatesztek/

 

Ez a honlap nagggyon lassú, viszont az egyik legjobb. Az elmúlt évek nyelvvizsgáit tartalmazza, minden szinten, 1991-től 2009-ig. A nyelvvizsgák hanganyagai is megtalálhatóak rajta. Mivel nem eredeti nyelvvizsgapapírt szkenneltek be, hanem begépelték, ezért egy-két kisebb hiba található bennük, de összességében (98%) jó és pontos. A vizsgákat pdf-ben lehet letölteni.

A nyelvvizsgák megoldásai sajnos nincsenek fent. Regisztráció szükséges.

http://jlpt.mobi/jlpt/index.jsp

angolul: http://jlpt.mobi/jlpt/systemInitial.do?action=locale&locale=en

Ne ijedj meg, ez egy kínai honlap. Viszonylag felül van egy JLPT menü, de ha arra kattintasz, se sokat segít. A keresőbe be kell írni, hogy milyen év (elég az évszám) és milyen szint. A kínai „szint” kandzsija ez: 级 (másold be innen), a megoldás kandzsija ez: 答案. Ha sikerült, kapsz egy táblázatot, amit jpeg-ként le tudsz menteni. 

http://jp.hjenglish.com/jlpt/

 

Ez az oldal a felkészülésben is segít -szókincs, kandzsi, nyelvtan-és kifejezésgyűjtemény található rajta minden szinthez-, illetve a régi tesztek megoldásait is tartalmazza. Sajnos nem lehet pdf-ben letölteni, marad a CTRL+C – CTRL+V (másolás-Wordben beillesztés módszer).

http://www.jlptstudy.com/N5/index.html

 

Ez az oldal a kedvencem: ha Tokióba mennék nyelvet tanulni, biztos ebbe a Meguro Centerbe mennék, mert nagyon jó anyagokat tettek közzé a honlapjukon. Van kimondottan JLPT-oldaluk is, ahol először az általános információkról írnak, majd szintekre lebontva pdf-ben letölthető a szókincs, kandzsi és nyelvtan-követelmény, illetve hogy mi volt a régi tesztekben.

http://www.mlcjapanese.co.jp/MLC_JLPT_Page.htm

 

Ez a honlap abszolút online, a szókincset gyűjtötték össze, szintekre lebontva, illetve kisebb online szókincs-tesztek találhatóak rajta.

http://www.manythings.org/japanese/jlpt/

 

Szintén a felkészülésben segít ez az oldal is:

http://www.tanos.co.uk/jlpt/

 

Jó nézegetést, jó tanulást! 🙂