Halleves miszóval

Hagyományos okinavai étel, kivételesen csupa japános hozzávalóval. Az okinavaiak mindig az egész halat tálalták fel, beleértve a hal fejét és farkát is. Az itteni miszo kevésbé édes, mint a japán.

  • 1 kg tengeri hal (red snapper vagy tengeri sügér)
  • 1 teáskanál só
  • 1 liter víz
  • 3 kanál miszo
  • 2 kocka (kb. fél kg) tofu
  • 1 szál újhagyma vékony karikára vágva
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér

A halat tisztítsd meg, majd hosszában vágd ketté. Dörzsöld be sóval. Öntsd le forró vízzel, majd öblítsd le hideggel. Egy lábasban egy liter vízben kezdd el főzni a halat. Amikor felforr a víz, takarék lángon párold tíz percig. A keletkező habot merd le. A miszóhoz keverj annyi vizet a hal mellől, amennyivel simára tudod keverni. Öntsd a leveshez, add hozzá a tofut, főzd három percig. Tálaláskor szórj rá egy kevés újhagymát és gyömbért.