Fukusima, avagy: Most muszáj mindenkinek megőrülni?

Hétfői írásában a Tokióban élő Susan az érte aggódó olvasókat szeretné megnyugtatni, és nem bánná, ha ezt nem nehezítené meg a nemzetközi sajtó által keltett pánikhangulat.

 

Hadd kezdjem mindjárt a lényegnél. A válasz: nem.

Míg a Tóhoku régióban a mostani földrengés által okozott károk valóban mérhetetlenül nagyok, szeretném felhívni a figyelmet először is arra, hogy Tokió vonzáskörzetében nincs válságállapot. Vannak fennakadások a tömegközlekedésben, és lehet, hogy az áramszolgáltatást korlátozni fogják (mindkettő az áram szűkössége miatti megszorításokból következik), de ennyi. Nincs ok aggodalomra.

Meg kell mondanom, hogy a fukusimai atomerőművel kapcsolatos nemzetközi sajtóvisszhangot sajnálatosnak tartom. Fölöslegesen szenzációhajhász és tudatosan kelt félelmet az emberekben, hogy újra beindítsa a nukleáris energiahasználat elleni hadjáratot. Természetesen én is gondosan követem az NHK és az IAEA (International Atomic Energy Agency – Nemzetközi Atomenergia-ügynökség) híradásait. Idézem az IAEA közleményét (a szervereik még mindig egy kissé labilisak):

„Az egyes reaktor üzemeltetői helyre tudták állítani a hőelvezető rendszert, amit most már használni tudnak a reaktor lehűtésére. Már folyamatban van a reaktor lehűtése és lezárása.

A hármas reaktor biztonságos, le van hűtve, és le van zárva.”

A fent említett reaktorok tehát már nem jelentenek további veszélyt. A kettes reaktor fűtőelemei körül ma elszivárgott a hűtőfolyadék, de azt tengervízzel helyettesítették, ami most már két méter magasan borítja be a fűtőelemeket, és a reaktor folyamatosan hűl le.

Míg a hűtés megszakadása komoly probléma, az atomerőmű külső acélburkának szerkezeti stabilitása egyetlen percig sem került veszélybe.

A dolog tudományos hátterének megértéséhez ez egy jó olvasmány.

A német sajtó híradásaitól viszont leesett az állam (Susan német állampolgár – a szerk.). Nem, nem volt „nukleáris katasztrófa”, és nem is fog bekövetkezni. Szerintem az ilyen fajta hírközlés egyszerűen felelőtlenség. És teljesen elhibázott az is, hogy folyton a csernobili balesetet emlegetik a német tévében, mert a fukusimai atomerőmű teljes mértékben különbözik a csernobilitól és így fizikai képtelenség lenne, hogy Fukusimában olyan baleset történjen, mint Csernobilban.

Nem csoda, hogy ilyen nehéz nekünk, az itt élő külföldieknek megnyugtatni az otthoni családjainkat.

Ha a külvilágot tényleg annyira érdekli Japán ügye, mint ahogy azt állítják, akkor a következőt kéne tenni: hagyják abba ezt a pánikkeltést és a küszöbön álló katasztrófa emlegetését. Csak megnehezítik mindannyiunk életét.

Írta: Chipango, 2011. március 14.

További Chipango-cikkek a Szakun

chipango.wordpress.com