Fukuda könnyek közt kért bocsánatot az eltűnt halászok miatt

Fukuda Jaszuo könnyes szemmel kért személyesen elnézést attól a családtól, amelynek két tagja eltűnt az óceánon, miután halászhajójuk összeütközött egy rombolóval. A miniszterelnök ugyanakkor nem fogadta el a védelmi miniszter lemondását.

– Rendkívül sajnálom mindazt, amit az ütközés okozott. Sajnálom… hiszen még előttük állt az élet – mondta könnyek közt Fukuda, amikor a rokonok megmutatták neki a két eltűnt halász fényképét.

Ez volt az első alkalom, hogy a miniszterelnök találkozott a családtagokkal. A félórás találkozó a nyilvánosság kizárásával zajlott.

Az 58 éves Kicsiszei Haruo és 23 éves fia, Tecuhiro családját korábban már meglátogatta Isiba Sigeru védelmi miniszter és egy másik alkalommal a másik hajó kapitánya, Funato Ken.

Fukuda elmondta, hogy levelet kapott a halászok családjától, amelyben kifejezték mély gyászukat és megkérték a kormányt, hogy tegyen meg mindent a hasonló esetek megelőzése érdekében.

A családtagok a levélben azt is írták, hogy mind a miniszter, mint az Atago hajó kapitánya "folytassák munkájukat és oktassák a fiatalabb társaikat", mondta Fukuda.

– Azt szeretném, ha a Védelmi Minisztérium és a védelmi erők a nép teljes bizalmát élvezzék. Ezért reformra van szükség… melyeket Isiba miniszternek kell levezényelni – nyilatkozta Fukuda, elutasítva az ellenzék követelését a miniszter lemondásáról.

Fukuda elmondta, hogy korábban is meg szerette volna látogatni a családot, de a parlamenti menetrend nem tette lehetővé.

A 7,750 tonnás Atago a legmodernebb Aegis radarral felszerelt rombolóhajó február 19-én ütközött egy halászhajóval az óceánon, Csiba partjainál, nem messze Tokiótól.

A halászbárka kettétört, a fedélzeten tartózkodó halászokat azóta is keresik.

JT