Fukuda Jaszuo hírlevele – Soha ne add fel

Múlt vasárnap Hoside Akihiko úrhajóssal beszéltem, aki jelenleg a világűrben tartózkodik és nemrég sikeresen csatlakoztatta a japán "Kibó" laboratórium-modult a nemzetközi űrállomásra.


"Az ablakon kinézve átéreztem, milyen csodálatos és törékeny a Föld."

A gyönyörű föld, amiről Hoside úr beszélt idelent számos problémával küzd. Az ipari forradalom óta az emberei társadalom nyaktörő sebességgel fejlődik, olyan fosszilis energiahordozókat használva, mint a szén vagy a petróleum. Kétszáz évvel az ipari forradalom után jelentős útelágazás előtt állunk.

A nyersolaj hordónkénti ára, ami negyven évvel ezelőtt, amikor egy olajvállalatnál dolgoztam egy dollár volt, jelenleg 130. Ráadásul az energiaárak növekedése mellett globális élelmiszerhiánnyal is küzdünk, amit a legutóbbi e-mailes hírlevélben említettem.

Egy ENSZ-jelentés szerint a globális felmelegedés, amelyet az üvegház-hatású gázok koncentrációjának növekedése okoz komoly gondokat okozhat a klíma-, víz- és ökorendszerekben.

Bolygónk és az utánunk következő generációk védelmében a ma élőknek komoly változásokat kell elindítania – egyfajta "alacsony széndioxid-kibocsátás-forradalmat", amely legalább olyan jelentős lesz, mint két évszázada az ipari forradalom volt.

Mi Japán feladata az új forradalomban? A hét elején bejelentettem javaslataimat. Ez azonban nem olyasmi, amit a kormányzat egyedül elvégezhet.

A kormányzat, az ipar és a helyi közösségek közös erőfeszítésére van szükség, hogy egy alacsony kibocsátású társadalmat építsünk, az új forradalomban minden egyes embernek részt kell vennie. A legfontosabb, hogy pozitív akciókat hajtsunk végre, például változtatunk az életmódunkon, energiatakarékos berendezéseket vásárolunk a hátzartás számára és többet használjuk a tömegközlekedést.

Ez nem csupán Japán feladata. Szükségtelen kimondani, hogy Japánnak vezető szerepet kell játszania a világ legenergiatakarékosabb technológiáinak kifejlesztésében. Emlékeznünk kell azonban arra, hogy a globális felmelegedés nem ismer határokat.

Több ország, például az Egyesült Államok, Kína és India nem tartják be a Kiotói Egyezmény kibocsátási számait és nem kötelezték el magukat, hogy csökkentik a levegőbe juttatott szennyező anyagok mennyiségét. Jelenleg ezek az országok termelik az összes károsanyag 70%-át. Lehetetlen lesz megvédeni a bolygót globális erőfeszítések nélkül.

"Soha ne add fel."

Ez volt Hoside úr válasza, akit harmadik próbálkozásra vettek fel űrhajósnak egy kisgyerek kérdésére: "Mi a legfontosabb, hogy elérd az álmaidat?".

Az alacsony széndioxid-kibocsátású társadalom felé vezető fáradságos út megkezdődött. Szerentém, ha mindannyian végigmennénk ezen az úton, egyik lépést a másik után téve – a világ minden országában.

2008. június 12.