Fukuda Jaszuo hírlevele – Minden erővel kutatjuk a túlélőket

Tegnapelőtt baleset történt a Bószó-félsziget közelében: egy Aegis radarrendszerrel felszerelt romboló összeütközött egy halászhajóval.

Mindenekfelett azt remélem, hogy Kicsiszei Haruo úr és fia, Tecuhiro, akik a bárka fedélzetén tartózkodtak biztonságban hazatérhetnek. Folyamatosan keresik őket éjjel-nappal, nem csupán az önvédelmi erők járművei, hanem a parti őrség, a halászati ügynökség és helyi halászok is.

A Kicsiszei családra és barátaikra gondolok, akik mélyen aggódnak a hideg tengeren rekedt szeretteikért. Nincsenek szavak arra, milyen aggodalmat élnek át szeretteik. Biztosítani szeretném őket, hogy minden lehetséges dolgot megteszünk, hogy a lehető leggyorsabban megmentsük az apát és fiát.

Nem tudom, hogy valóban lehetetlen volt-e elkerülni a balesetet. Valóban lehetetlen volt megtalálni a tengerben két embert rögtön az ütközés után? Függetlenül attól, pontosan hogyan történt a baleset és attól, hogyan végződik majd ez a történet, a tény, hogy az önvédelmi erők, melyek feladata az emberek védelme belekeveredtek egy ilyen balesetbe, rendkívül sajnálatos.

Akárhogy is, a tény, hogy az önvédelmi erők hajója, amelytől elvárjuk, hogy bármilyen vészhelyzetre megfelelően válaszoljon összeütközött egy halászhajóval csakis egyet jelenthet: nem voltak a megfelelő készenléti fokozatban.

Alapos vizsgálat következik, hogy azonosítsuk a baleset okait, hogy mi vezetett a történtekhez. A vizsgálat eredményeit figyelembe véve olyan rendszert hozunk létre, amely biztosítja, hogy ilyen eset soha többé nem fordulhat elő.

Ezen felül komoly késéssel érkezett meg a balesetről az információ: a védelmi miniszter csak 90 perccel később értesült a történtekről.

Hasonlóképp a mérgező anyagokat tartalmazó kínai fagyasztott gombócok esetében is felmerült a lassú információáramlás problémája. Nem engedhetjük meg, hogy az adminisztratív rendszer, a túlszervezett bürokrácia életveszélyes késést idézzen elő a fontos információk továbbbításában.

Különösen az önvédelmi erők esetében – ahol a fegyelem igen magas foka kívánatos – egy ilyen balesetről szóló információ halogatása egy dolgot jelenthet: az érintettek rossz mentális fokon állnak a kríziskezelésben. Isiba Sigeru védelmi miniszter azonnal felülvizsgálta az információtovábbítás protokollját, én pedig úgy vélem, hogy szükség lesz további erőfeszítésekre, hogy mindezt a gyakorlatba is átültessük.

A védelmi minisztérium minden egyes alkalmazottjának és az önvédelmi erők minden egyes tagjának komolyan kell venni az emberek haragját, amely a minisztériumra irányul. Az emberek bizalma nélkül nem lesznek képesek megvédeni nemzetünket.

Nyilvánvalóan a legfontosabb feladatunk jelenleg az, hogy minden erőnkkel Kicsiszei úr és fia megtalálásán dolgozzunk. Ugyanakkor tanulnunk kell az esetből és tisztázni a minisztréium munkájában előállt összes hibát, hogy olyan struktúrává reformáljuk, amely érdemessé válik a japán nép bizalmára.

2008. február 21.