Fukuda Jaszuo hírlevele – Az emberek álláspontját osztom

Tegnap meglátogattam a súlyos földrengés sújtotta Ivate-Mijagi vidéket.

Láttam annak a földcsuszamlásnak a nyomait, amely olyan völgyet vágott a tájba, mintha maguk a hegyek mozdultak volna el és azt a tavat is, amely egy elzárt folyóból alakult ki. Láttam a Komanoju onszent, amit maga alá temetett a sárlavina, egy hatalmas hidat, amely összeomlott és a törmelék elzárta utakat. A levegőből megszemlélt károk láttán ismét átéreztem a földrengés brutális erejét.

A kormányzat a helyi hivatalokkal együttműködve azonnal akcióba lépett a földrengés után. Nem takarékoskodtunk az erőfeszítésekkel, az abszolút elsőbbséget az életek megmentése jelentette. Ezidáig 11 halálos áldozatról érkezett hír. Mélyen elkeserít, hogy képtelenek voltunk ezt a tizenegy életet megmenteni. Együttérzek a gyászolókkal, akiket ilyen komoly veszteség ért és imádkozom az elhunytakért.

Még mindig keresnek tíz embert, és mivel már öt nap telt el a katasztrófa óta, nincs vesztegetni való időnk a mentési munkálatok során. Utasítást adtam a rendőrség, a tűzoltóság és az önvédelmi erők teljes mozgósítására. A közlekedési minisztérium, az önkormányzatok és más szervezetek velük együtt keresik az eltűnteket.

A katasztrófa sújtotta területen meglátogattam az evakuációs központokat az Ivate megyei Icsinoszeki, valamint a Mijagi megyei Kurihara városban. Találkoztam azokkal az emberekkel, akik megsérültek a füldrengésben és meghallgattam a mondanivalójukat.

"Az utórengések miatt nem tudok éjjel aludni."

Szavaik elevenen írták le azt a rettenetes szorongást, amit az egymást követő utórengések közben éreztek, felélesztve a nagy rengés élményét.

Sokan mondták, hogy "haza akarok menni". Az evakuációs központ padlója kemény és kényelmetlen. Reggelente hideg van, délután azonban meleg és párás az idő. Ilyen szigorú körülmények között élni a barátságtalan környezetben komoly megpróbáltatás, fizikai és mentális értelemben egyaránt.

A kormány a megyei és városi hatóságokkal együtt állítja helyre a legfontosabb közműveket és a közutakat a lehető legrövidebb időn belül, hogy a katasztrófa áldozatai késlekedés nélkül visszatérhessenek megszokott életükhöz.

Múlt pénteken a Fogyasztóvédelmi Tanács jelentést adott ki az eddigi párbeszéd eredményeiről.

A jelentéssel és az általam kiadott közleménnyel összhangban létre fogom hozni a Fogyasztóvédelmi Ügynökséget. Ez egyetlen, központi hivatal lesz az eddig labirintus-szerű rendszer helyett, amelyben a minisztériumok és számtalan ügynökség között osztották el a feladatokat. Az emberek mostantól bármilyen problémával ugyanahhoz a hivatalhoz fordulhatnak anélkül, hogy elveszettnek éreznék magukat és nem tudnák, hova forduljanak. Olyan szervezetet szándékozom létrehozni, amelynek a legfontosabb feladata a felhasználó- és fogyasztóbarát élet megteremtése.

Szükségtelen mondani, hogy biztosítani fogom az új szervezet hatékonyságát. Ezen felül a minisztériumoktól és hivataloktól átvett feladatkörökkel a pénzeket is megfelelően át fogjuk csoportosítani, így az új hivatal létrehozása nem kerül az adófizetők pénzébe.

Javítani fogom a fogyasztói központok működését is, amelyek a helyi közösségeknek nyújtott szolgáltatásokat végzik. Az emberek a jövőben otthonosabban mozoghatnak majd az ilyen ügyekben. A legfontosabb, hogy minden egyes fogyasztó esetében a kényelmet és az ügyfélbarát ügyintézést helyezzük előtérbe.

A Fogyasztóvédelmi Hivatal az emberek szempontját veszi majd figyelembe, sokkal inkább, mint az eddigi hivatalok.

Jelenleg számos feladat vár ránk a következő pénzügyi évben induló új hivatal munkájának előkészítésében. A Diéta megvitatja a törvényjavaslatot, amely az új hivatal létrehozásáról szól. A megvalósítás útja végre nyitva áll előttünk.

Elhatároztam, hogy minden erőfeszítésemmel azon leszek, hogy az emberek egyetértésével és együttműködésével hozzunk létre egy olyan rendszert, amely mindig a fogyasztók érdekében cselekszik.

2008. június 19.