Enkú

Enkú (円空, 1635-1692), az Edo-kor elején élt szerzetes életéről kevés feljegyzés maradt fent, ám több ezer saját maga által alkotott Buddha-szobrot hagyott hátra.

A szerzetes, aki a mai Gifu megyében született, élete során Hokkaidótól a Kinki-vidékig (Kiotó, Nara) beutazta Japánt. Miközben a rászorulókon segített, állítólag 120.000 szobrot faragott, amelyek között nem volt két egyforma. Nagyon sokszor csak pár fejszecsapással alakította ki a szobrokat farönkökből.

Fejszével alkotott Buddha-szobrai közül 5000 maradt fenn, ebből 1500 Gifu megyében. A takajamai Hida-vidéken őrzik számos művét, 150 darab az ottani Szenkódzsi templomban található.

A Tokiói Nemzeti Múzeumban április 7-ig látható az Enkú Buddhái: Szobrok a Szenkódzsi templomból és a Hida-vidékről című kiállítás. Ez lesz az első, csak Enkúnak szentelt kiállítás, melynek keretében száz szobrot tekinthet meg a közönség.

Köztük lesznek az olyan híresebb művek, mint a Rjómen Szukuna ülőszobor vagy a két méteres Kongo Rikisi állószobor. Úgy tartják, ez utóbbit egy létrára felmászva alkotta a szerzetes egy óriási fából.

További művei láthatóak itt:

http://enku2013.jp/

A kiállításról bővebben:

http://www.tnm.jp/modules/r_free_page/index.php?id=1556