Egyre népszerűbbek az orvosi mangák

 

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az orvosokat és nővéreket realisztikusan ábrázoló mangák népszerűsége, melyek új műfajt teremtettek a képregény-kultúrában. Néhányat meg is filmesítettek, és több kutató választotta kutatási témájául ezeket. Közöttük van Kisi Jukiko, a Tokiói Egyetem Orvostudományi Intézetének munkatársa is, aki nemrégiben jelentetett meg egy tanulmányt, melyben 173 orvosi manga alapján elemzi a történelmi trendeket a műfajban.

 

Az 1980-as végétől fokozatosan nőtt az orvosi mangák száma, és mintegy tíz százalékukat emelték át filmekbe, sorozatokba és animékbe.

 

(A kép felirata: Hát nem hasonlítunk? 🙂 )

 

Kisi azt mondja, ahogy az orvostudomány az általános érdeklődés középpontjába került, úgy kezdték végre az emberek az orvosokat nem egyfajta szent hivatás űzőinek, hanem hús-vér embereknek tekinteni. Az 1970-es és 80-as években megjelenő orvosi mangákban a főszereplő orvost még emberfeletti képességekkel ruházták fel (mint a képen is szereplő Black Jack-ben), ám az 1990-es évektől inkább a kezdő orvosok fejlődésére és a környezetükkel való kapcsolatra helyezték a hangsúlyt (mint a Nanako medikus-ban). A legújabb mangákban központi témává váltak az orvosi műhibák és az orvoshiány (mint az Irjú vagy Az érzéstelenítőnővér Hana).

„Ahogy az 1970-es években sok gyerek azért akart baseball-játékos lenni, mert nagyban hatottak rájuk az akkoriban népszerű baseball-mangák, úgy jelenleg egyre több fiatal azért választja az orvosi pályát, mert az orvosi mangában egy szereplő viselkedése nagy hatással volt rá. Az én ismerőseim közül többen ezért választották az orvosi hivatást” – állítja Kisi.

Remélhetőleg a lelkesedés kitart, mert ez segítene megoldani az orvoshiányt.

 

Yomiuri