Egy japán gyár

Az elmúlt évben volt szerencsém pár japán gyárban megfordulni. Ezekről a tapasztalatokról írok.

 

A mostani kiutazás célpontja az anyacég egyik gyára volt.

Először is: a gyárban is van genkan, vagyis a bejárat alacsonyabban helyezkedik el, mint a többi rész, fel kell lépni kb. tíz centit a “földszintre”.

Ahogy egy japán otthonban, úgy itt is: az alacsonyabb részen leveszed a cipőd, zokniban lépsz fel. Jobboldalt vendég cipősszekrény, oda beteszed a cipőd és kiveszel egy vendégpapucsot. Innentől kezdve abban csoszogsz.

Ennél a gyárnál a bejáratnál egyből egy tágas tér fogadott. Balra kb. negyvenen dolgoztak, főleg ügyfélkapcsolatosok. Ezt a nagy teret elhagyva jutottunk a folyosóra, ahol az üzemcsarnokok voltak, illetve a lépcsőhöz az első emeletre, ahol az irodák.

Fél kilenc előtt pár perccel csengőhang jelzi, hogy hamarosan itt a reggeli torna ideje. Fél kilenckor mindenki feláll az asztalától, az egész gyárban elkezdődik a megszokott aláfestő zene, egy “edző” hanggal, aki bemondja, miből mennyit kell csinálni.

Ezeket a youtube-on találtam, de nagyjából a miénk is ilyen volt.

{youtube}QnZJINpzhs8{/youtube}

 {youtube}taHYsmLpWDY{/youtube}

{youtube}d9yw2WVzLWM{/youtube}

A japán kollégák azt mondták, kicsit eltér a gyerekkortól kezdve mindennapos reggeli tornától, de nagyjából ugyanazok a gyakorlatok. Egy japán ismerősöm mesélte, hogy régen még nyáriszünetben is, minden reggel a kijelölt parkba kellett menni, ahol hangszórón keresztül lejátszották a rádióból a reggeli tornát, és pecsétet kellett kérni, ami igazolta, hogy aznap is megjelent.

A torna után még elmondják a cég jelmondatát, a főnök mond pár szót az aznapi feladatokról, és mindenki visszatér a munkájához.

A japán cégeknél mindenki, de mindenki, a takarítóktól a cégigazgatóig ugyanabban az egyenruhában jár.

A folyosókon van kijelölt haladási irány, baloldali a közlekedés, mint az autóknál.

Amikor lementünk az üzemcsarnokba, a folyosón a benti papucsunkat átcseréltük munkavédelmi cipőkre, illetve kötelező volt a sapka is.

Kicsit macerás a cipőcsere, mikor fel kell futni valamiért az irodába.

 

Minden szinten van legalább egy beltéri kijelölt dohányzóhely. Kültéri nincs is, gondolom azért, hogy ne kelljen mindig cipőt cserélni.

Eddig az összes helyen láttam a dohányzóban egy vízzel teli kis befőttes üveget, amibe csak belemártod az elszívott cigi végét. A csikket egy fémvödörbe kell dobni. A hamutálban tényleg csak hamu van, persze azt is illik kidobni a vödörbe. Ki van téve egy rongy is, hogy letöröld az asztalt.

 

Szintén minden szinten megtalálható egy pihenőhelység, két hosszabb kanapé, pár szék, két italautomata.

Általában fél 9-kor kezdődik a munka (persze előbb kell beérned, hogy a tornánál már ott legyél) és 5-ig tart.

10-kor és 3-kor van egy kisebb szünet, mikor megtelnek a dohányzók és pihenőhelységek.

Az ebédszünet déltől háromnegyed egyig tart.

A belépőkártyádra utalják cafeteria-ként az egyhavi étkezéseid árát, a menzán lecsippantod. Ahogy már korábban írtam, a menü 350-500 jen, ami miszo-levest és rizst, illetve két kis tálka savanyúságot/salátát/desszertet lehet választani a mindennap más, kb. tizenöt féle kis tálkából.

És hogy a japánok még mindig sokat dolgoznak-e?

5 körül csengő jelzett (ugyanaz a dallam, mint az iskolákban a kicsöngetés), kezdtek szállingózni az emberek, mi mindennap bent voltunk minimum fél 7-ig, de inkább nyolcig, köszönhetően annak, hogy a japánok 5-re tették a napi megbeszélést, amin persze mindig mély témák jöttek elő. Amikor mi elmentünk, még bent volt az alkalmazottak kb. 10-20 százaléka.

Úgy hallottam, sokan egész nap csak piszmognak és délután kezdenek el dolgozni, mert a túlóradíj nagyon jó. Nem tudom, ez mennyire igaz vagy mennyire rosszindulatú.

Egyik közeli kollégánk mondta, hogy mivel menedzser lett, ő nem lehet sem a szakszervezetben, sem túlóradíjat nem kap, de az átlaga havi 120-150 túlóra (!). Négy hónapig mindennap bent volt a gyárban sokáig, de hétvégéken legalább a családjával tudott vacsorázni (!!)

Most ugyanezek a kollégák itt vannak nálunk Magyarországon géptelepítésre, azt mondják, szinte nyaralás, hogy fél kilenctől öt-hatig dolgoznak, szombatonként meg csak kettőig.

Hát-hát. Dolgoznátok Japánban?