Csirkefalatok illatos mártogatószósszal

  • 4 csirkemell-filé
  • 1 tojás
  • csipetnyi sütőpor
  • csipetnyi só
  • 2 csésze liszt
  • 1 csésze jéghideg víz
  • olaj a sütéshez


a szószhoz:

  • 3 dl víz
  • 2 kanál narancslé
  • 1 csésze cukor
  • 1 dl rizsecet
  • 3 kanál szójaszósz
  • 4 kanál citromlé
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 szál újhagyma apróra vágva
  • 5 teáskanál kukoricakeményítő

Egy lábasban forrald fel a szósz hozzávalóit a kukoricakeményítő kivételével. Gyakran kevergesd, nehogy odaégjen a sok cukor miatt. Amikor felforrt, vedd le a tűzhelyről és hagyd egy kicsit hűlni. Közben keverd el a keményítőt három kanál hideg vízben. Vegyél ki a szószból egy csészényit, a többit tedd vissza a tűzre és miután felforrt, keverd el benne a keményítőt. Amint besűrűsödik, zárd el a lángot.
A korábban kimert szószt öntsd a nagyobb falatokra vágott csirkére és hagyd állni benne legalább egy órán át. Keverd el a jéghideg vízben a tojást, a sót és a sütőport, majd adj hozzá annyi lisztet, amitől közepesen sűrű tésztát kapsz. Ebbe a tésztába mártogasd a húst, majd bő, forró olajban süsd ropogósra. (Egyszere csak annyit, hogy ne hűljön le tőle az olaj.) Tálaláskor adj mellé kis tálkákban a szószból, mártogatni.