Branco Bosniak emléktorna – Zágráb, 2008. 11. 15

Nagyon erős mezőny lépett tatamira a horvát fővárosban november 15.-én; 2 magyar aranyérem született.

 

 Image

10 ország érkezett meg (India nem jött el), és nagyon sok nemzetközi szintű, elismert küzdő indult a versenyen. A jó hírű verseny, a Hungarian Open után ez talán a 2. legerősebb nyílt torna Európában.

Milan Garasic és csapata minden alkalommal igen vendégszeretőek és jól szervezik a programot. Talán még a mérlegeléseken lehetne kissé szigorítani, hisz több versenyző plusz 1-2 kg-ja ellenére, gond nélkül kapott rajtengedélyt a súlycsoportjában. Ezek természetesen nem magyar versenyzők voltak, hisz ők itthon megszokták a szigorú és következetes ellenőrzést, és ennek megfelelően is fogyasztanak.

Voltak érdekesen alakult súlycsoportok. A női 55 kg jelenleg itthon is igen üres, de meglepően idén itt is csak 3 hölgy nevezett. A litván bajnoknő Rita Pivoriunaite is jóval nagyobb súlyú és rutinosabb volt mint két riválisa, akiket a körmérkőzések alatt, az első 3 percben legyőzött. Mindkét magyar lány nagyon keményen harcolt, és sokat fejlődtek, de fejet kellett hajtaniuk ez alkalommal. Egymás elleni csatájuk 7 perc után ért véget, és 4-0-ra Wágner Eszter (Victory Martfű) győzött, Csőke Ildikó (Victory Martfű) ellenében.

A  középsúly erős mezőnyében 14 hölgy szerepelt. Körmendy Krisztina (Budai Harcművész) sokat készült, de a mezőny egyik nagy esélyese Margarita Cipruite (Litvánia) túl nehéz feladat volt. Ugyan így járt a szegedi Flórián Zsuzsa, aki szintén igen szorgalmas, és a másik litván kiválósággal, a tavalyi bajnokkal Inga Mikstaitével igyekezett felvenni a harcot, de sajnos sikertelenül.

Meglepetésre a fiatal Tóth Helga (Nyírbátor), nem tudta sikeresen megoldani a Román Elene Constantin elleni csatát, így hosszú küzdelem után, de búcsúzni kényszerült.

Mindenesetre látható volt, hogy munkával töltötte az elmúlt időt, és ennek meglesz a gyümölcse. Tanács Tímea (Budai Harcművész) első küzdelmét gyomor köríves rúgásból elért wazarival abszolválta, de következő horvát ellenfele sajnos felülmúlta őt.

Körmöndi Lídia (Victory Martfű) egy román hölgyet (Anca Monica Dan) győzött le bíróval (3 perc), majd egy bulgár lányt söpört el, szintén 3 percben. Jött a tavalyi finálé ismétlése, hisz újra Inga Mikstaitéval állt szemben aki 2007-ben, lesöpörte az akkor 19 éves Lídiát. Most azonban teljesen kiegyenlített küzdelem folyt 3 percig. Az első hosszabbítás is így ment tovább, amikor egy „összeugrást” követően a korábbi litván Európa bajnok kifordult és kivonta magát a küzdelemből, amire a bírák ippont adtak- véleményük megoszlott, hogy a lábfeje sérült meg vagy a combja, de mindenképpen ippon. A litván álláspontja az volt, hogy lágyék talált volt, de az 5 bíró egyértelmű döntést hozott. Így a fináléba, Körmöndi Lídia jutott. A másik ágon Ábrahám Edit (Fight Nyíregyháza), a román Laura Moldovant győzte le, teljesen egyértelműen 3 percben, majd az E.b. finálé ismétlődött, hisz nagy riválisa a Litván Margarita Cipruite állt a másik oldalon.

De a forgatókönyv nagy örömünkre a szokásos volt, és Edit 7 perc után bírói döntéssel jutott a 4-be, gigászi csatában. Ott igen könnyedén győzte le a horvátok reménységét (Tihana Horkic), az első küzdőidő után, 5-0-ra. Így magyar döntőnek örülhettünk, ami az idei Hungarian Open ismétlése volt, de már egy kicsit más eredménnyel. Hisz akkor sima Ábrahám győzelem volt k.o.-val, most azonban a fiatal Körmöndi már jóval szorosabb küzdelmet produkált. Az első kör után, a rutin diadalmaskodott, és 3-0-ra Ábrahám Edit győzött, és szerezte meg a Horvát bajnoki címet.

A nehézsúlyban Szabó Anikó (Victory Martfű) egy horvát ellenféllel kezdett, aki jól érvényesítette jóval hosszabb végtagjait, és nagyobb súlyát. Bírói döntéssel Kristina Kojundzic jutott tovább. Zatykó Zita (Szeged Ichiro), Melisa Mclean (Ausztrália) ellenében aratta első győzelmét, 3 perc alatt. A következő nagyon nehéz küzdelemben a Bulgár Cvetelina Nikolaeva 7 percig folyamatosan „foglalkoztatta” a magyar hölgyet, és sajnos bírói döntéssel le is győzte, és meg is nyerte a versenyt. Zita bronzérmes lett.
 

A férfiak 70 kg-jában 22-en indultak. Spéder István (Soproni Kamikaze) sajnos kikapott bulgár ellenfelétől. Magyar Zoltán (Castrum Sc) hosszabb betegség után érkezett, és ez kijött a hosszú állóképességi küzdelemben, amiből francia ellenfele jutott tovább. Molnár Imre (Castrum Sc) jól láthatóan erősödött, és szorgalmasan tréningezik. Bírói döntéssel győzte le a románok igen jó versenyzőjét- Lucian Anca-t. Míg a másik párban Papp László (Victory Martfű) a verseny egyik leggyorsabb győzelmét aratta, egy francia versenyzővel szemben, akit 10 másodperc alatt lerúgott combra. Majd a Castrum fiatal tehetségét Magyar Lászlót győzte le bírói döntéssel 5-0-ra, 5 perc után. Magyar jóval kisebb súlyú, és bár nagyon harcos, de Papp combosai neki is gondot okoztak. A törésnél Papp teljesített a legjobban 70 kg-ban (9 deszka), míg a következő legjobb törő Molnár Imi volt (8 deszka).

Kettejük küzdelme nagyon szoros és kemény volt, ahol a két fiatal próbálta saját erényeivel dominálni. Míg Papp igen mozgékony, addig Molnár inkább verekedő stílusú. Viszont az utóbbi, sajnos igen sokat támasztott és fogott, így 3 intést is kapott. Ezért sajnos a szoros küzdelem nem folytatódhatott, hisz az intések okán, 3 perc után Papp László hagyta el győztesen a tatamit, és jutott a döntőbe. Pető Krisztián (Victory Martfű) a súlycsoport esélyesének számított, és nem volt meglepetés, hogy első francia ellenfelét nagyon magabiztosan győzte le (5-0). A francia erős volt, de nem annyira mint a magyar fiú, és közel sem olyan technikás. A 4-be jutásért a litván Andrius Miseckas volt az ellenfél, aki köztudottan kellemetlen ellenfél, hisz rettentően állóképes, és nagyon „darálós- csúnya” stílusa van. Az idei kontinensviadal két bronzérmese csapott itt össze. A kemény csatában, sajnos a vívó Pető, nem tudott érvényesülni, a dulakodó és nagyon agresszív Miseckasal szemben, így 5 perc után, a litván ment tovább, aki az elődöntőt is megnyerte.

A fináléba Ő lépett jóval esélyesebben, a 19 éves Pappal szemben, akinek a fináléba jutás is már nagyon jó eredmény volt. Mindketten a saját stílusukat próbálták erőltetni, ahol Miseckas hevesen rohamozott, Papp a sérült combját igyekezett támadni. Ennek eredménye is lett, hisz 2 perc után egy bal egyenest követően, két jobb kapóval wazarit ért el combra. A litván utána rohamozott, de már nem tudta ezt a hátrányt ledolgozni. Nagy meglepetésre a 19 éves Papp László nyerte a Branco Bosniak nemzetközi tornát  70 kg-ban.

80 kg-ban Szűcs Gergő (Victory Martfű) nagyon magabiztosan kezdett Bulgár ellenfelével szemben és Ő irányított, de ez lassan megfordult és végül bírói döntéssel a bulgár jutott tovább, aki a dobogóig meg sem állt.

Polacsek Zoltán (Soproni Kamikaze) sajnos az első körben kiesett. Váczi Zoltán (Székesfehérvár) a román kiválóságától Ilas Mariustól kapott ki, sajnos k.o.-val.

Szutor András (Stabilitás) Vytatutas Visciusszal  (Litvánia) kezdett, és sajnos bírói döntéssel veszített.

Kovács Balázs (Budai Harcművész) nem tudott sok időt a küzdőtéren tölteni, mert egy kiváló Grúz versenyző, pillanatok alatt, látványos do mawashi kaiten gerivel („előre szaltózó forduló rúgás”) győzte le. Remélhetőleg legközelebb bizonyíthat a pesti versenyző.

A grúz a következő küzdelmét is másodpercek alatt nyerte, egy test k.o.-val. Búzás Gábor (Victory Martfű), 2007-hez hasonlóan most is 80 kg-ban indult. Sajnos nem sikerült jól a felkészülése. Francia ellenfelét 5 perc alatt győzte le, mikor is szembe került Ő is a Grúz Giorgi Gulisashvilivel. A kiegyenlített küzdelem 2 perc után ért véget, mikor egy villámgyors do mawashi kaiten geri után Búzás a tatamira esett, és bár azonnal felállt, ippont hirdettek. Kiváló rúgás volt.

Bak Sándor (Castrum Sc) azonban megállította a kiváló grúzt, és bírói döntéssel „öltözőbe küldte”. Sanyi a tőle megszokott magabiztossággal versenyzett végig. Az előző körben, legyőzte a jászberényi Zrupkó Ádámot, aki még csak junior korú, de már idén elindult a felnőtt mezőnyben.

Zrupkó az első körben magabiztosan legyőzött egy helyi versenyzőt.

A döntőben már sokadik alkalommal Bak Sándor és Ilas Marius mérkőzött. Többségében Bak győzelmét hozzák ezek a találkozók, de most a kiváló formát mutató román versenyző állhatott a dobogó tetejére.

A 90 kg-ban mindössze Balogh Zsolt képviselte hazánkat. Az első küzdelmében egy helyi versenyzőt múlt felül, 3 perc alatt, 5-0-ra. A törése jól sikerült, és a verseny legjobb törője lett, 12 deszkával. A fiatal versenyző, kora ellenére már több komoly versenyen van túl, de még csak 2. éve felnőtt. Még sokat kell tapasztalnia. Nagyon magabiztosan kezdett grúz ellenfelével szemben, és úgy tűnt sikerrel abszolválhatja a csatát. De a Grúz óriási ütésekkel megfogta Baloghot, és idő előtt befejezte a küzdelmet. Kellemetlen meglepetés volt. A 90 kg-ban 2 grúz jutott döntőbe, és nagyon tiszta és kemény küzdelmet láthattunk tőlük. Balogh Zsolt bronzérmes lett.

A + 90 kg-ban is mezőny jött össze- 6 fő, hisz amikor megtudták az indulók, hogy a világ egyik legjobb szuper nehézsúlyúja Donatas Imbras (Litvánia, 125 kg, 2 m) küzdőtérre lép, csökkent a nevezési kedv.

Mindössze egy magyar nevezett- Kovács Sándor (Victory Martfű), aki a többszörös E.b. érmes Grúz Emzar Nikasatzéval mérkőzött. A még nagyon rutintalan Kovács, 15 kg-os súlyhátrányban is volt amit egy darabig tudott ellensúlyozni, de 5 perc küzdelem után 3-0-ra Nikasatze ment tovább, aki a döntőben kikapott 2 gyomor wazari után Donatas Imbrastól.

A verseny legtechnikásabb női versenyzője a litván Inga Migstaite lett, míg a férfiaknál a román Marius Ilas vihette haza ezt a „pálmát”.

Egy nagyon erős versenyen sok fontos tapasztalattal gazdagodhattak a magyar versenyzők, a közelgő- december 6 Berettyóújfalu- nyílt Magyar bajnokság előtt, ahová remélhetőleg minden klub elküldi versenyzőit.

 
 

www.kyokushinmartfu.hu 

Stefanovics József

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

Image