Boldog karácsonyt! 2014

Minden kedves olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

A japán karácsonyról itt olvashattok.

Ahogy mind tudjátok, a karácsony Jézus Krisztus születését ünneplő ünnep. Azonban Japánban szinte semmi vallási színezete nincs, eseményként nagyon . Különösen a gyerekek számára egy boldog nap, amikor a Mikulástól ajándékot kaphatnak. Mikor kezdték Japánban a karácsonyt megismerni? A választ a videó végén mutatjuk be.
A városban november elejétől díszlenek karácsonyfák, és kezdődik a karácsonyi kiárusítás. A családnak és a barátoknak illetve a pároknak ajándékot választó emberek mind boldognak tűnnek. A boltokban szóló karácsonyi dalok is a vásárlók szívét megragadó szerepet töltenek be. Az áruházakban és cukrászdákban, kisboltokban karácsonyi tortát árusítanak. A fákat LED lámpákkal díszítik, és a gyönyörű kivilágítás színezi a tél közepi éjszakákat.
Szenteste a gyerekek az ágyuk mellé zoknikat készítve alszanak el és másnap reggel a Mikulástól kapott ajándékot megtalálva örülnek. A szülők előzőleg kikérdezik a gyerekeket és előkészülnek.Karácsonyi tortákat a hagyományos epres-tejszínhabos tortáktól a különféle tortákig árusítanak. Van olyan hely is, ahol már októbertől felvesznek rendelést. Karácsonykor a csirke eladás is nő. Egyre nő azon japánok száma, akik karácsonykor az éttermi vacsora helyett inkább otthon családi körben költik el a karácsonyi vacsorát. A szinglik a párjukkal vagy barátaikkal vacsoráznak, ajándékozzák egymást vagy partiznak.
A fiatalok körében jellemző az a tendencia, hogy a párjukkal romantikus időt töltenek el.
A legnépszerűbb japán által írt dal Yamashita Tetsuró “Christmas Eve”-je.Nagyon népszerű a dalszövege, miszerint karácsony ellenére sem tud találkozni a párjával és rá gondol az énekes.
Nos, akkor lássuk a kvíz megfejtését!
Mikor kezdték Japánban a karácsonyt megismerni? A megfejtés: a Meidzsi-korban.A Meiji-ya, egy import élelmiszerekkel foglalkozó cég hozta be a (tokiói) Ginzára. Ennek kapcsán a Ginzán megrendezték az első karácsonyi vásárt és innen terjedt el az országban.

A JapanesePod101 Youtube-videója alapján. Nyelvtanulóknak a japán szöveg egyben és a videó a magyar szöveg alatt található.

Ahogy mind tudjátok, a karácsony Jézus Krisztus születését ünneplő ünnep. Azonban Japánban szinte semmi vallási színezete nincs, eseményként nagyon népszerű.

Különösen a gyerekek számára egy boldog nap, amikor a Mikulástól ajándékot kaphatnak.

Mikor kezdték Japánban a karácsonyt elismerni? A választ a videó végén mutatjuk be.

A várost november elejétől díszítik karácsonyfákkal, és kezdődik a karácsonyi kiárusítás. A családnak és a barátoknak illetve a pároknak ajándékot választó emberek mind boldognak tűnnek. A boltokban szóló karácsonyi dalok is a vásárlók szívét megragadó szerepet töltenek be. Az áruházakban és cukrászdákban, kisboltokban karácsonyi tortát árusítanak. A fákat LED lámpákkal díszítik, és a gyönyörű kivilágítás színezi a tél közepi éjszakákat.

Szenteste a gyerekek az ágyuk mellé zoknikat készítve alszanak el és másnap reggel a Mikulástól kapott ajándékot megtalálva örülnek. A szülők előzőleg kikérdezik a gyerekeket és előkészülnek.

Karácsonyi tortákat a hagyományos epres-tejszínhabos tortáktól a különféle tortákig árusítanak. Van olyan hely is, ahol már októbertől felvesznek rendelést. Karácsonykor a csirke eladás is nő. Egyre nő azon japánok száma, akik karácsonykor az étterem helyett inkább otthon családi körben költik el a karácsonyi vacsorát. A szinglik a párjukkal vagy barátaikkal vacsoráznak, megajándékozzák egymást vagy partiznak. A fiatalok körében jellemző az a tendencia, hogy a párjukkal romantikus időt töltenek el.

A legnépszerűbb japán által írt dal Yamashita Tetsuró “Christmas Eve”-je. Nagyon népszerű a dalszövege, mely arról szól, hogy karácsony ellenére sem tud találkozni a párjával és rá gondol az énekes.

Nos, akkor lássuk a kvíz megfejtését!

Mikor kezdték Japánban a karácsonyt elismerni? A megfejtés: a Meidzsi-korban.

A Meiji-ya, egy import élelmiszerekkel foglalkozó cég hozta be a (tokiói) Ginzára. Ennek kapcsán a Ginzán megrendezték az első karácsonyi vásárt és innen terjedt el az országban. Az idő múlásával a karácsony egyre nagyobb ünnep lett és azt mondhatjuk, hogy az egyik olyan esemény, amit a japánok örömmel várnak.

Karácsony

皆さんご存知の通りクリスマスはイエス・クリストの誕生を祝う祭りです。しかし、日本では宗教色がほとんどなく、イベントの一つとして大いに盛り上がります。特に子供達にとっては、サンタクロースからプレゼントがもらえる嬉しい日です。

日本でクリスマスは認知され始めたのはいつでしょうか。正解はこのビデオの最後に紹介します。

街中では11月上旬からクリスマスツリーが飾られ、クリスマスセールが始まります。家族や友人、あるいは恋人に贈るプレゼントを選ぶ人々は、みんな幸せそう。

店内に流れるクリスマスソングも、買い物客の心を浮き立せるのに一役買っています。デパートや洋菓子店、コンビニエンスストアなどではクリスマスケーキが販売されます。街路樹はLED照明で装飾され、美しいイルミネーションが真冬の夜を彩ります。

イブには子供達が枕元に靴下をおいて眠り、翌朝、サンタクロースからのプレゼントを見つけて喜びます。親達は事前に我が子がほしがっているおもちゃなどを聞いておき、準備します。クリスマスケーキはいちごと生クリームのオーソドックスなケーキから、様々な趣向を凝らしたものまでが販売されます。10月頃から予約を開始するところもあります。また、クリスマスにはチキンの売り上げも増えます。クリスマスは、外食するよりも、家族と食卓を囲み、クリスマスディナーを楽しむ日本人が増えています。また、独身の人々は恋人や友人と食事をして、プレゼントの交換したり、パーティーを開いたりします。

若い世代では恋人とロマンティックな時間を過ごすことがステイタスされる傾向があります。

日本人が作ったクリスマスソングの中でもっとも有名な曲といっても過言ではないのが山下達郎の「クリスマス・イブ」。イブなのに会えない恋人を思う歌詞が人気です。

さて、ここでクイズの答えです。

日本でクリスマスは認知され始めたのはいつでしょうか。正解は明治時代です。総合輸入食品会社である「明治屋」が銀座に進出しました。それを機に、銀座で日本で初めてのクリスマス商戦が行われたことからクリスマスが普及したといわれています。時代を追うごとに、クリスマスは盛大な年中行事となり、日本人にとって楽しみなイベントの一つと言えるでしょう。