Bevándorlási törvény módosítása

A japán bevándorlási törvény módosítását a felsőház is elfogadta júniusban, így a magasan képzett külföldiek a mostani tíz év helyett már három év után örökös letelepedési engedélyt kaphatnak.

 

A kormány elsősorban az IT-szakembereket, mérnököket, egészségügyi dolgozókat, kutatókat és tudósokat szeretné a Japánban történő munkavállalásra buzdítani. A kérvényezők éves jövedelmét és iskoláit, szakképzettségét veszik majd figyelembe a státusz megadásakor.

A sikeres jelentkezők házastársai is dolgozhatnak, illetve kivihetik magukkal szüleiket és háztartásvezetőiket is.

Abe Sinzó miniszterelnök azt reméli, a 2020-as tokiói olimpiáig sok szakember érkezik a törvénymódosításnak köszönhetően Japánba. A Toranomon és a Sinagava kerületekben már most jelentős beruházásokat hajtottak végre, hogy azokat IT-központokká alakítsák és ösztönözzék a külföldi cégeket a “beköltözésre”.

Japan Today