Beszélgető vécépucoló robot

– Ablakot is pucolsz?
– Negatív!

Nem biztos, hogy az autópályák mentén felállított vécék takarítása valaha is felkerül az öt legvonzóbb munkakör közé, de aggodalomra semmi ok: 2009-től egy cuki, beszélő robot végzi majd el helyettünk a melót, legalábbis Japánban.

Image 

A Lady Bird névre keresztelt (sőt, hallgató!) robot egy japán konzorcium együttműködésének köszönheti létrejöttét. Maga a technológia nem új, nagyjából a népszerű Roomba és Scooba robotokéval egyezik meg, melyek egy ideje már járőröznek a japán lakásokban és irodákban.

A robot porszívózik, és felismeri az elé kerülő akadályokat, melyeket okosan elkerül, legyen az a vécékagyló vagy egy vendég lába. Arról nincsenek hírek, hogy vajon milyen érzést vált ki a magukon könnyíteni szándékozó megfáradt utasokból, ha kaksizás közben a lábuk elé gurul egy jól nevelt robot és kedvesen csevegni kezd – de Japánról lévén szó talán még ez sem okoz feltűnést. A Lafy Bird-öt kedvesnek, barátságosnak és segítőkésznek programozták. Vigyorgó arca mögött hangfelismerő rendszer ketyeg, így ha valaki hozzá szól, rövid beszélgetésre is képes.

 

Image

A komolyabb filozófiai vitákra egyelőre még várni kell, de egy autópálya vécéjében talán nem is ez a legfontosabb. Ugyanakkor a robot képes elmondani a legfrissebb közlekedési és időjárási híreket, amiket az internetről tölt le két felmosás között. És igen, mint minden hasonló kütyünek, ennek is gyereklány-hangja van…

– Kérem, maradjon csendben, épp fertőtlenítek! – ismételgeti, ha épp akkor zavarod, amikor dolgozik. Ha békén hagyod, folytatja a sikálást a mellékhelyiség környékén. A száz centi magas, nagyjából 120 centi hosszú robot saját víztartállyal rendelkezik és nagyjából ötmillió forintba kerül. Ugyanakkor nem megy táppénzre, nem cigizik a benzinkút mellett és sohasem másnapos. És nem kér fizetést sem…

Pink Tentacle