Beszámoló Nogucsi kiképzéséről – az űrételek

Nogucsi Szóicsi űrhajós 2005-ben jutott a világűrbe. Az utazást megelőző kiképzésről – többek között az űrételekről – naplójában írt. Ebből szemezgetünk egy cikkre valót.

Image 

A múlt hónapban "űrétel-kóstoló kiképzést" tartottak a számunkra. A napi három étkezés az űrben gondosan kiegyensúlyozott diétából áll, ahol a tápanyagok és a kalóriák tökéletes harmóniában állnak, ám tekintettel arra, hogy az étkezés egyike azon kevés alkalmaknak, amikor az űrhajós egy kicsit ellazulhat, nagymértékben figyelembe veszik az asztronauták egyéni ízlését.
Az űrállomáson egy fridzsider sincs, az összes ételnek sokáig el kell állnia szombahőmérsékleten. Ráadásul csak olyan étel jöhet szóba, amit a mikrogravitációs környezetben is gond nélkül el lehet fogyasztani. Kerülik a morzsalékony ételeket, a leveseket vagy a szószokat viszont ragadósabbá készítik, hogy jobbna a kanálhoz tapadjanak.
Az űrételeket háromféleképp tartósítják. Az első a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amelyben az ételekből kivonják a nedvesség nagy részét, mielőtt becsomagolják és fogyasztás előtt engedik fel vízzel. A második olyan vákuumcsomagolt készétel, amelyet fogyasztás előtt csak fel kell melegíteni – a japánok gyakran fogyasztanak ilyet otthon is. A harmadik változattal nem kell semmit sem csinálni, az űrhajós kicsomagolja és már eheti is. Ilyen a csoki vagy a tartós kenyér.

 Image

A NASA több mint kétszázféle űrételt fejlesztett ki, és tekintettel arra, hogy az űrállomás szó szerint nemzetközi, egyre több fogást adaptálnak más országok konyháiból. Űrhajósként szerencsém volt őket kipróbálni, a felsorolásnál leírom saját tapasztalataimat is:

– mexikói tojásrántotta: Csípős! És finom.
– gumbo leves: Híres texasi étel. (Rizsből és fűszeres alapléből készül.)
– marha enchiladas: A híres mexikói ételt az űrben is esszük.
– csirkesaláta: Egészséges!
– zöldséges rizottó: A vegetáriánusoknak ajánlom. Nem annyira ragadós, mint a japán rizs.
– lasagna: Olasz ételeket is fogyaszthattunk. Csodálatos volt, mivel húst is tartalmazott.
– sült tofu: A tofu ma már népszerű nemzetközi étel, de a Japánban készült tofu messze a legfinomabb.
– terijaki csirke: A terijaki (fűszeres szójaszósszal grillezett csirke) és a tofu igen népszerű mostanában az Egyesült Államokban.

Meglepődtél az étlap változatosságán? Mivel az űrételek száma egyre csak növekszik és az egyes űrhajósok kedvenceit is elkészítik, a közeli jövőben az űrhajósok olyan étlapról választhatnak majd, mint egy földi étteremben.

Image

 

Japán ízek az űrben: a szigetország által javasolt űrételek

Tartottunk még egy ételkóstolót. A japán űrhajósok jövőbeni munkájára gondolva kiválasztottam néhány instant ételt és megkértem a legénység tagjait, hogy próbálják ki őket.

Űrhajóstársaim megkóstolták a japán teát, az isntant levest és tésztát, ettek kabajakit (sült angolnát), currys rizst és desszertet (édes babpasztával töltött csokit). Néhányan korábban még soha nem ettek japán ételt, de a kóstoló után azt mondták, hogy továbbiakat kellene vinnünk az ISS-re az ott dolgozó űrhajósoknak. (És valóban: a currys rizs bekerült a következő szállítmányba.)

JAXA