Beszámoló a berettyóújfalui kyokushin tornáról

Nagyon jó szervezésű versenyen léptek tatamira Berettyóújfalun a felnőtt kyokushin versenyzők.


A verseny az MKKSZ és a Berettyó Budo SE szervezésében jött létre, de nyílt torna volt. Sajnos mindössze 1 fő nevezett más szervezetből. A versenyre december 6.-án került sor, ami kissé év végi időpont, valamint a tornát követő héten, rendeznek egy felnőtt „C” és „B” kategóriás versenyt is. Ezek biztosan szerepet játszottak abban, hogy meglepően kisszámú nevezés volt a súlycsoportok többségében. Viszont többségében ismert, rutinos küzdők csaptak össze.
A szervezők dicséretet érdemelnek, hiszen önerőből, a Hungarian Open után a legszínvonalasabb versenyt hozták létre. Minden elkövettek: színes plakátok hirdették az eseményt, paraván választotta el a versenyzőket a küzdőtértől, amit megvilágítottak, a csarnok lesötétítve, küzdők arcképe kivetítve, dob nyitotta és zárta a küzdelmeket, egy zenekar élőben játszotta többek közt a Shinkyokushin indulót. Szóval a szervezők nagyon jól dolgoztak.
A Kyokushinban üttörőként a Grapixx Kft, élőben, interneten közvetítette a versenyt, nagyon sokak örömére. Köszönet érte!
A tornát a himnusszal nyitották meg, amit a női és férfi kata követett. A hölgyeknél a katában kicsit módosult a „papírforma” hisz mindenki a jó fókuszokkal dolgozó Szabóné Bálint Anitát illetve a nagyon összefogotton katázó Wágner Eszter várta az első két helyre. Azonban a formát preferálták a bírák, persze ez egy „formagyakorlat” versenyen nem lehet meglepetés, és a nagyon mély állásokban dolgozó Kovács Mónika állhatott a dobogó tetejére. 2. Wágner Eszter, 3. Szabóné Bálint Anita.
A férfiaknál a honi legjobbak, a kontinens legjobbjait is jelentik. Szabó István ismét az élen végzett, míg Tóth Attila 2. lett. A bronzérem Tóth Gábor nyakába került.
A selejtező küzdelmeket követően, a verseny hivatalos megnyitóján, először a Magyarország című szám, majd a himnusz hangzott el, ezt pedig a Kyokushin dobszó követte ami után bevonultak a versenyzők. Shihan Karmazin György szervezetünk ügyvezető elnöke mondott megnyitó beszédet, valamint Berettyóújfalu polgármestere Szeifert Ferenc úr és a Morotva egyesület elnöke Papp János úr is szólt a jelenlévőkhöz.
A női könnyűsúlyban 4 fő, körmérkőzéssel döntötte el az érmek sorsát. A dobogó tetejére Mótzer Melinda (Győr Arrabona) állhatott, akit régen láthattunk ilyen kombinatívan küzdeni. Nem csak a hatékony keze dominált, hanem a lábát is jól használta. Riválisai nem rendelkeztek olyan nemzetközi tapasztalatokkal mint Ő. Szabó Tímea (Victory Martfű) sérülése ellenére jól küzdött, látható volt, hogy van benne lehetőség a jövőre nézve. Ő végzett a 2. helyen. Klubtársa Wágner Eszter küzdelemben is szerepelt, és itt is igen összefogott volt, jól mérkőzött, és annak ellenére, hogy csak 47 kg, igen jól teljesített az 55 kg-os ellenfelekkel szemben. Szondi Anikó (Hajdúszoboszló) még nagyon fiatal, de már most is látható volt, hogy a junior válogatott hölgy erős akarattal bír, és remélhetőleg még láthatjuk a hazai és a nemzetközi küzdőtereken.
A középsúlyba (65 kg) 7 nő mérlegelt be, ami szintén nem túl sok. Misovits Boglárkát (Jászberényi Yakuzák) többszöri hosszabbítást követően, nagy csatában győzte le Tanács Tímea (Budai Harcművész), aki végig nagyon harcos volt.
A kategória meglepetés volt, hogy a végső győzelemre esélyes Körmöndi Lídaia (Victory Martfű) , pár héttel ezelőtti kiváló szereplése után, ez alkalommal kissé dekoncentráltan versenyzett. Ellenfele a Szepesi Csenge (Sopron Kamikaze) a mezőny legharcosabbja volt, és annak ellenére, hogy mindössze 2,5 éve karatézik, kiváló kondícionális alapokkal, és hatalmas, egyelőre kissé zabolázatlan, győzni akarással bír. A súlycsoportjához képest elég magas, és hosszúak a végtagjai, és igen könnyen emeli a lábát fejmagasságba. Eddig már több 3. és 2. osztályú versenyt nyert, és most itt is letette a névjegyét. Természetesen még nagyon sok tudatos munkára van szüksége, hogy összerendezzék képességeit, de igen ígéretes, fiatal versenyző. Véleményem szerint, az elején többször fogott, és lökött a nagy iram közepette, és ezt nem fékezték meg eléggé a bírók. Később sajnos Lídia is partner lett ebben, és a nem tudta a saját erényeit érvényesíteni, és 9 perc végén Szepesi Csenge érdemelte a győzelmet.  
Szabó Anikó (Victory Martfű) és Körmendy Krisztina (Budai Harcművész) összecsapása sajnos nem jól alakult. A küzdelemben Kriszta volt kissé aktívabb, és Anikó combrúgásai domináltak jobban. Kiegyenlítetten zajlott a küzdelem. Véleményem szerint, a 3 bíró egy helyzetet teljesen tévesen ítélt meg, és Kriszta gyomor wazarit kapott, és Ő nyerte a küzdelmet.
A kezdeti „nehézséget” a vezető bíró- Sensei Dr. Bogdán Olivér is látta, és igyekezett folyamatosan javítani, hatékonyabbá tenni a munkát, ami jól is sikerült, és egyre határozottabb és jobb bíráskodást láthattunk, ahol végre igazán próbálták a fogást, lökést visszaszorítani, ami sokkal élvezhetőbbé és szakmailag jobbá tette a küzdelmeket.
Szepesi Csenge és Tanács Tímea összecsapásból a soproni lány került ki győztesen. Tóth Helga (Nyírbátor) és Körmendy Krisztina nagyon hullámzó, és hosszú küzdelmet vívott, amiben Kriszta többet dolgozott összességében, de Helga többször heves és erős rohamokat indított. Több néző a nap egyik legjobb összecsapásának titulálta a két lány küzdelmét.
A fináléból Csenge került ki győztesen, a Kamikazésok nagy örömére, de mindkét lány örülhetett, hisz behívták Őket a bő válogatott keretbe.
A férfi könnyűsúly volt nevezések számában számomra a legelkeserítőbb. Mindössze 6-an mérlegeltek be. Hat olyan harcos akiket folyton láthatunk, és mindig ott vannak. Papírforma érvényesült. Az első körben Pető Krisztián (Victory Martfű) legyőzte Magyar Lászlót (Castrum Sc). A fiatal Magyar Laci nagyon harcos volt és mindent megtett, de a rutinos Petővel szemben ez nem volt elég. Beszteri Attila (Yakuzák Jászberény) meglepetésre legyőzte a kicsit esélyesebbnek tartott Molnár Imrét (Castrum Sc). Papp László (Victory Martfű) pedig Magyar Zoltánt  (Castrum Sc)múlta felül. A három fiú körmérkőzésén Pető más sokkal szebb stílusban küzdve, legyőzte Beszteri Attilát, aki utána comb k.o.-val kikapott Papp Lászlótól is. A két klubtárs döntőjében, Pető volt az esélyesebb, a pár hete Horvát bajnoki címet szerzett Pappal szemben, aki nagyon harcos volt most is. Pető teljesítményére talán kicsit teherként nehezedett a bajnoki cím lehetősége, és ez egy nem túl szép, de eredményes küzdelmet hozott. Így a bajnok Pető Krisztián lett, 2. Papp László, 3. Beszteri Attila.
A 80 kg mezőnye kissé népesebb volt- 11 fő, de ez is nagyon kevés valójában. Bak Sándor esélyeshez (Castrum Sc) méltóan vette az akadályokat. Mindent küzdelmét magabiztosan, bírói döntéssel nyerte. Elsőként Rapcsányi Tamást (Sopron Kamikaze), majd Kovács Balázst (Budai Harcművész) múlta felül. Nagy küzdelmet hozott Tokaji Norbert (Shogun Debrecen) és Polacsek Zoltán (Kamikaze Sopron) összecsapása, ami a jóval fiatalabb Tokaji győzelmével végződött. Tokaji utána többségében irányított Kovács Balász ellen, de a végén mégis Kovács örülhetett.
Balogh Zsolt (Victory Martfű) 3 hét alatt fogyasztott be a kategóriában, a Világkupa okán. Nagyon nehezen vette az első akadályt, bár kiváló ellenfele is volt- a kétszeres Junior Eb bajnok Szili László (Castrum) személyében, aki igen nehéz 3 percet élt túl, ahol a bírók végül döntetlent hirdettek, de a hosszabbításokra már látható volt, hogy Balogh gyors fogyasztása ne múlt el nyomtalanul. Végül bíróival (7 perc) győzött Balogh Zsolt. Váczi Zoltán is nehezebb ellenfélnek bizonyult a vártnál, és „csak” bíróval tudta abszolválni a csatát Balogh, a nagyon igyekvő Váczival szemben. Több óra is eltelt mire újra küzdőtérre lépett, és már egy kicsit jobban vissza tudta tölteni a fogyasztás okán kimerült energiaraktárakat. Czákler Richárdot (Soproni Kamikaze) már a nap egyik leglátványosabb k.o.-jával tudta legyőzni.
A várt fináléban is a „papírforma” érvényesült, és már az első 3 percben is Bak Sanyi irányított. Nagyon jó állóképessége, javuló technikai színvonallal párosul, és állandó nyomás alatt igyekezett tartani Baloghot. A döntetlent követően, a hosszabbítás után, már Bak Sanyi „kezét emelhették” a magasba, teljesen megérdemelten. Az Eb. Döntős fiatalember itthon is bizonyított. Balogh Zsoltnak pedig az eredményt vizsgálva egész jól sikerült az első 80 kg-os szereplése.
90 kg-ban a fiatal Pető Gergő (Shogun Debrecen) zseniálisan mutatkozott be felnőtt „A” kategóriában. Az 5 nevező között körmérkőzések zajlottak, ahol minden csatáját magabiztosan nyerte a 18 éves fiú. Sokat fejlődött az ezüstérmes Tóth Péter (Yakuzák Jászberény) aki a legjobb törő is lett. Szintén sokat javult, a nagy k.o.-t produkáló, bronzérmes Urbán Attila (Victory Martfű) is.
A + 90 kg-ban Kovács Sándor (Victory Martfű) győzelme volt jósolható, ahol szintén 5-en csatároztak. Nagyon magabiztosan győzte le a hazaiak nagy reménységét Dr. Nagy Attilát (Berettyó Budo Se), majd klubtársát a Nemzetvédelmi Egyetem alapkiképzése miatt keveset karatézó Balla Jánost is. Tóth Attila (Seiken Se- IBK) is végig kiegyenlítetten teljesített, és nagyon harcos volt. A két fiú küzdelmében az első 3 percben Kovács dominált, de a vezető bíró nem állt a 2 zászló mellé, így döntetlen lett. A hosszabbítások után azonban Tóth Attila volt állóképesebb, így ő győzött. Kovács az utolsó csatájára nagyon kimerült és megsérült, és ott Hegedűs Imre (Hajdúszoboszló) győzött, aki ezüstérmes lett. Kovács Sándor pedig bronzérmes.
A verseny legtechnikásabb versenyzőinek Szepesi Csengét és Balogh Zsoltot választották. Részükre a díjat Magna Gergő 80 kg-os Európa bajnok adta át, aki végig jelen volt a versenyen.
Minden versenyzőnek és edzőnek el kell gondolkoznia, miért volt ilyen kevés induló. Ez mindannyiunk felelőssége, és harcosokról, harcművészetről, Kyokushin és Oyama szellemiségről beszélni, ebben az életkorban harc nélkül…..
 

Stefanovics József