Bemutatkozik Rákóczi Katalin teaművész

Rákóczi Katalin teaművésszel készítettünk interjút, aki az Urasenke-stílusú teaszertartás művészetével foglalkozik.

–         Hogyan kerültél először kapcsolatba Japánnal, a japán kultúrával?

Tizenéves koromban, egy film kapcsán.

–         Mi tetszett meg benne először?

Az emberek egymáshoz való viszonyulása, az, hogy milyen fontos a közösség.

–         Mikor és hogyan ismerkedtél meg a teaszertartás művészetével?

Először könyvekben olvastam róla, de gyakorlatban csak 2001-ben, mikor egy japán tanár tanított Budapesten és én is csatlakoztam.

–         Mi az, ami annyira megfogott benne, hogy teaművész lettél?

Ezt nem lehet röviden összefoglalni. Címszavakban: a szépség, a nyugalom, a harmónia, az, hogy a Tea Útjába belefut szinte minden más művészeti ág.

–         Mit kell tudni a teaszertartásról? Mik a fő irányzatok és mi az Uraszenke jellegzetessége?

Erről a témáról vastag könyvek születtek, a legrövidebben talán azt mondanám, ez a vendéglátásról szól, az egymás iránti tiszteletről, az odafigyelésről. Egy szép összehangolt mozgássorozat, melynek végterméke a finom, egészséges japán zöld tea. Végül is ez a gyakorlók mindennapjaiba simulva egy életformává válhat. Szellemi hátterét a Zen Buddhizmus adja.

A három fő irányzat az Urasenke (uraszenke) Omotesenke (omoteszenke) és a Mushanokoji Senke (musanokódzsi szenke). Ezek mellett Japánban több kisebb iskola is létezik. Külföldön leginkább az Urasenke terjedt el.

–         Mennyi ideig tart és mily módon folyik az elsajátítása? (Elméleti és gyakorlati tanulás aránya)

Személyes tanár-diák vonalon zajlik a tudás átadása, nincs behatárolt időtartam. Mindenki a lehetőségei szerint halad, akár egy életen át lehet tanulni, hiszen a Tea Útjában benne foglaltatik sok minden művészeti ág, hogy csak néhányat kiragadjak: a fazekasság: az, hogy milyen kerámiákat használunk; a lakkművészet szintén a használt eszközökben; a kalligráfia, a költészet, a zen többek között a tokonomában (alkóvban) függő tekercsképben testesül meg. A gyakorlások alatt szívják magukba a tanulók az elméletet is, majd mindenki érdeklődésének megfelelően utána is olvashat dolgoknak.

–         Mi az elméleti tudnivaló tartalma (teafajták, irányzatok, saját iskola története vagy ezen túl beletartozik-e pl. Rikjú verseinek / a buddhizmusnak/ a japán történelemnek az ismerete)?

A kérdésben említettek, és még sok minden más is beletartozik. Mint az előbb említettem, nagyon sokfelé ágazó ez a művészet, egy életen át is lehet mindig valami újat tanulni.

–         Milyen lehetőség van Magyarországon a teaszertartás művészetének megismerésére, elsajátítására?

Kezdetnek javasolnám egyesületünk előadásainak, bemutatóinak látogatását, aki pedig gyakorlatban is szeretné elsajátítani, annak a tanfolyamunkon való részvételt.

–         Hogyan jött a Japán Tea Egyesület megalapításának ötlete és kik alapították?

A Magyarországi Japán Tea Egyesületet néhányan a Tea Útját járók és az ez iránt érdeklődőkkel alapítottuk. Mivel már léteztünk, mint az Urasenke magyarországi csoportja, de úgy, mint Magyarországon bejegyzett egyesület még nem, ezért ez szükségszerű volt.

–         Jelenleg csak a teaszertartás népszerűsítésével és oktatásával foglalkoztok vagy mellette az eredeti szakmátokban is dolgoztok?

Mivel valamiből meg kell élni, és sem a népszerűsítésből, sem az oktatásból nem lehet, ezért mindannyian dolgozunk.

–         Mi a benyomásotok, a magyaroknak tetszik? Sok az érdeklődő?

Igen, szerintem tetszik, érdeklődőek, de nem sokan vannak akik a gyakorlatban is csinálni akarják, rendszeresen és hosszú távon szeretnének ezzel foglalkozni. Valljuk be, ehhez nagy kitartás és sok otthoni gyakorlás (szeiza! J ) kell. ((de nem akarok senkit sem elriasztani J ))

–         Jártok-e bemutatókra népszerűsíteni a teaművészetet? Ha igen, merre voltatok eddig és merre terveztek menni?

–         Milyen könyvet vagy honlapot ajánlanátok azoknak a vidéki olvasóinknak, akiknek nincs lehetőségük személyesen részt venni egy bemutatótokon?

–         Milyen terveitek vannak a közeljövőre? (Újabb bemutató, tanfolyamkezdés)

Mindhárom kérdésre az a válasz, hogy böngésszétek bátran Egyesületünk honlapját, ott megtalálható sok program és esemény ahol részt vettünk és a tervezett programok is. Vidéken is megfordulunk, legutóbb Szombathelyen voltunk. Legközelebb a Ráth György Múzeumban lesz bemutató 2011. április 30-án.

A ’Link’ felirat alatt érdekes honlapokat soroltunk fel. Egyesületünk honlapja: www.urasenke.hu

Szombathely, 2011. február 26.

És amit mindenkitől megkérdezünk:

Mit üzensz a Szaku olvasóinak?

Szeretettel várjuk a Szaku olvasóit bemutatóinkon és tanfolyamainkon. Ha kérdésetek van hozzám, írjatok bátran a Katachajin /kukac/ yahoo. com emailcímre!

Kik a kedvenc japán együtteseid, előadóid?

Nem nagyon van „kedvenc”-em, több előadót is szeretek, pl. Yoshida Kyodai, Hakase Taro.

Mi a kedvenc japán ételed?

Nincs kedvencem, többfélét szeretek, pl. zaruszoba, okonomijaki.

Mely hely(eke)t ajánlanád egy Japánba látogató turistának?

Jómagam mind a 47 „ken”-ben jártam és számtalan helyet tudnék ajánlani. Aki először megy ebbe a gyönyörű országba, annak az általános turista útvonalat tudnám javasolni: Tokió, Kiotó, Himedzsi, Oszaka, Takajama.

Ha legközelebb mennél, hova szeretnél elmenni, illetve mit szeretnél csinálni Japánban

Okinava, Kiotó, több vidéki falu a hegyekben, különösen Ivate, Nagano és Gunma tartományokban. Nézelődni, fényképezni, onszenbe menni és természetesen Teát tanulni.

Köszönjük a beszélgetést!

Én is köszönöm!