Bemutatkozik a Momiji Nyelviskola

  A Momiji Nyelviskola alapítójával és vezetőjével, Markó Lászlóval beszélgettünk.

 

Mit kell tudni a Momji-ről?

A nyelviskola három éve, 2007 nyarán jött létre, és Budapest közepén, egy kis sétálóutcában található. Talán egyedülálló az országban abban a tekintetben, hogy speciálisan csak japán nyelvoktatással foglalkozik. Viszont ebben egész széles a kínálatunk, kezdve a normál kurzusoktól, az egyéni speciális igényű órákig, mint például az utazás előtti gyorstalpaló. Mindamellett foglalkozunk magyar, mint idegen nyelv oktatással is japánok számára. Így tényleg kiegészíti egymást a két oldal. A névadó momiji (ejtsd: momidzsi) egyébként a japán juharfát, annak levelét, és annak őszi pirossá válását jelenti.

 

Kikből áll a tanulóközösség?

A hallgatóink viszonylag széles körből kerülnek ki, akár az érdeklődési kört, akár az életkort tekintve. Ha a távolságot nézem volt olyan hallgatónk, aki Székesfehérvárról járt fel a fővárosba az órákra. És most is többen „vidékről” járnak. Egyébiránt sokan vannak a japán zene (stílust nem említek, nehogy valaki kimaradjon), animáció, film, vagy a képregények kedvelői is, és bizony sokszor olyan ismeretanyaggal rendelkeznek az adott területről, ami elismerésre méltó. Az arányokat tekintve főleg a tizenévesektől a harmincas korosztályig vannak hallgatóink, bár évről-évre bővülő tendenciát mutat a tanulási kedvet érzők életkora is. (Az egyik legkedvesebb hallgatónk egy 76 éves hölgy, aki lehet, hogy megszid, amiért belekerül a cikkbe, de számomra mindennél jobban bizonyítja, hogy nyelvet tanulni nem csak fiatalon lehet!)

Kikből áll a tanári gárda?

Jelenleg ketten tanítunk aktívan a nyelviskolában. Gosztola Rita idén tavasszal csatlakozott hozzánk, miután részt vett Japánban egy nagyon komoly fél éves tanári továbbképzésen. Ő képviseli a fiatalos lendületet a tanári karban. A másik oktató pedig jómagam lennék. Mi ketten visszük az órák legtöbbjét. Idén nyáron Japánból érkezett egy kis segítségünk Naka Yoshika személyében, igaz csak egy kis időre. Ezen kívül, ha szükséges még kisegítő jelleggel előfordulnak más kollegák is. Remélem, a jövőben újra csatlakozik hozzánk Farkas Katalin, aki mostanában leginkább a kislányával tölti az idejét.

Miért érdemes a Momiji-ban japánul tanulni?

Mert a legjobb! És sokan szeretik a nagyteremben lévő zöld gumilabdát is. A viccet félretéve tényleg szeretném azt hinni, hogy a nyelviskolában tanulók elégedettek az oktatással és a tanárokkal. Részben a Japánban szerzett tapasztalatok alapján azt gondolom, hogy egy ilyen iskola szolgáltató intézmény. Aki megtisztel minket azzal, hogy hozzánk jön tanulni, szeretném, ha úgy érezné, van értelme az itt tanulásnak. Hogy hétről-hétre élvezettel jöjjön az órákra. Nálunk minden csoport kis létszámú (3-7 fő), ami lehetővé teszi, hogy a tanár oda tudjon figyelni mindenkire. Ilyen létszámmal lehet jól tanulni. A magam részéről a felszabadult, jó hangulatú órák híve vagyok, ha sikerül ezt a jó hangulatot a hallgatókra is átsugározni, az óra elérte célját. Az iskola egyébként nem nagy, családias a hangulat, és három év alatt elég sok japános emlék, tárgy is összegyűlt, amitől otthonosan érzi itt magát az ember.

Mit tudhatunk Rólad?

Mostanában a gyümölcsaszalás foglalkoztat.:)

Mikor kezdett érdekelni Japán?

A gyerekkori egzotikus országok iránt érzett kíváncsiságot nem számítva katonaság alatt kezdett el érdekelni Japán, illetve a japán kultúra egy egészen jól körülhatárolható szelete. Nevezetesen a harcművészet. Innen aztán nem volt megállás…

Hol tanultál japánul?

Itthon az első komoly színhely a Lakiteleki Népfőiskola volt, ahol a ’90-es évek végén néhány évig működött egy csodálatos iskola, a JOCV (Japán Külföldi Önkéntes Szolgálat) közreműködésével. Ez egy bentlakásos rendszerű iskola volt, ahol heti 20-25 órában tanultunk japánul ideális környezetben, kiváló tanároktól. Ez kellő alapot teremtett az egyetemi felvételihez, ami nálam a Károli Gáspár Református Egyetem japán szakát jelentette. Az egyetemi évek alatt aztán sikerült kijutnom kétszer is Japánba. Az egyik egy egyéves állami ösztöndíj volt a Tokió Gakugei Egyetemen.

Honnan jött az ötlet, hogy nyelviskolát nyiss?

Amikor megérett bennem a gondolat, hogy önálló nyelviskolát alapítsak, szintén japán nyelvoktatással foglalkoztam, de csak munkám egy részében. Egyre inkább szerettem volna a saját elképzeléseimet megvalósítani, és ha jól emlékszem, természetesen a több szabadidő, jobb anyagi helyzet is motivált. Belekerülve azért nem teljesen vidám a vállalkozók élete. Mindenesetre láttam benne lehetőséget, és hiszem, ha valaki valamit teljes odaadással tesz, meglesz az eredménye.

 

Kedvenc hely Japánban?

Nincs egy kedvenc helyem Japánban, ami azt jelenti, hogy sok helyet is szeretek. Nagyon szeretem a régi szentélyeket, a körbefutó fa folyosókkal, szépen megmunkált fa gerendákkal. Szívesen nézegetem a tájat vagy az erdőt egy jó japán meleg vizes fürdő kinti medencéjéből. Túl sok szép hely eszembe jutott…

Mi a kedvenc japán ételed?

Temakidzusi és persze egy finom tempura mindig jöhet.

Kedvenc japán filmed?

Most a nyáron láttam néhány filmet a mi kis Momiji-s filmklubunkban, ami tetszett. Ha az animék is versenyeznek, akkor Miyazaki Hayao Kurenai no buta című története (ha jól emlékszem magyarul Porco Rosso – a mesterpilóta címen fut) a kedvencem.

 

Köszönjük a beszélgetést!