Battle Royale – a könyv

Takami Kósun: Battle Royale

A leggyakrabban a Legyek urával összefüggésbe hozott, rövid idő alatt kultikussá vált könyv története valahol, valamikor egy diktatórikus távol-keleti országban játszódik, ahol az állami vezetők kegyetlen kísérletet eszelnek ki: negyvenkét középiskolást egy lakatlan szigeten arra kényszerítenek, hogy életre-halálra megvívjanak egymással. Géppisztolytól kezdve a sarlón át a konyhai étkészletből származó villáig, bármilyen fegyver a rendelkezésükre áll. A Programnak csak egyetlen túlélője lehet: a győztes.  

Battle Royale

Ez a mű a szerző (valódi nevén Takami Hiroharu) egyetlen regénye. 1997 és 1998 során több kiadó különféle pályázataira – hol krimi, hol pedig horror kategóriában – adta be a könyv előző változatait, de minduntalan kudarcot vallott. Az elutasítás indoka többek között az volt, hogy a történet “társadalomellenes”.

Közben azonban mégiscsak kiszivárgott, hogy született egy szokatlan írás. A pletykák bogarat ültettek az Óta Kiadó vezetőjének fülébe – ugyan milyen lehet az a regény, amelyik kiadása ellen ennyire tiltakoznak az illetékesek? Hamar fel is vette a kapcsolatot a szerzővel, aki különben már nála is hiába kilincselt korábban, és a kézirat elolvasása után a megjelentetés mellett döntött. Az Óta Kiadó azelőtt kizárólag “magas” irodalommal foglalkozott, de 1998 végén a Battle Royalel-al az élen nyitott a szórakoztató művek felé is.

Úgy tűnik, nem volt rossz döntés. A Battle Royale hatalmas siker lett, nemcsak könyv formájában: hamarosan elkészült a film- és a mangaváltozat is. A filmet Fukaszaku Kindzsi rendezte nagybetegen, és ez lett az utolsó műve. Nálunk is vetítették néhány alkalommal, többek között a Titanic Filmfesztiválon 2004-ben. A képregény tizenöt kötetét Tagucsi Maszajuki készítette.

A könyv népszerűségéhez nagyban hozzájárulhatott, hogy a japán olvasók szerint képszerű, “olyan, mintha manga lenne”, annyira dinamikus a rövid és hosszú mondatok váltakozása miatt. Tudni kell, hogy a regényben sok olyan utalás, áthallás van, amelyek a nem Japánban felnőtt olvasó számára elvesznek. Ilyen például Szakamocsi Kinpacu karaktere. A hasonló nevű Szakamoto Kinpacsi tanár úr egy évtizedeken át sugárzott sorozat főszereplője volt, nevezetesen a 3.b osztályfőnöke. Vállig érő hajával és jellegzetes beszédmodorával ismert és közkedvelt figura lett.

Egy interjúban a szerző elmesélte, hogy amikor először felmerült benne a regény ötlete, a fent említett Szakamoto Kinpacsit játszó színész, Takeda Tecuja alakja jutott eszébe, amint a tévéből jól ismert módon tapsol és közli, hogy “No, akkor most szépen legyilkoljátok egymást”.

Néhány szó még a japán iskolarendszerről. Hat év általános iskola után három év csúgakkó következik (amit jobb híján alsó középiskolának neveztünk, szó szerint “középső iskola”), majd három év gimnázium. Mint a regényből is kiderül, a középiskolában nem állandóak az osztályok. A tanév áprilisban kezdődik, és három harmadévből áll. A legtöbb diák tartozik valamilyen sport- vagy szakkörhöz az iskolán belül. Számunkra szokatlan módon az iskola napi takarítását, a mellékhelyiségeket is beleértve, a tanulókkal végeztetik.

A könyvből készült filmváltozat rövidesen kapható DVD-n.

Battle Royale – a film

Battle Royale a Szaku webáruházban