Babaünnep – hinamacuri

Március 3-án van a hinamacuri, másnéven babaünnep vagy lányok ünnepe. Ebben a cikkünkben a császári udvart jelképező hina-dait és lakóit mutatjuk be.

Hogy mi is ez? Olvass róla:

magyarul és japánul itt

ismerd meg Kónoszut, az egyik leghíresebb babaünnep-helyszínt

ha nem tudsz betelni a babákkal, nézd meg a Galériát!

A hina-babák (雛人形 hina-ningyō) a császári udvart jelenítik meg, egy vörös “szőnyeggel” fedett állványon állnak, ez az állvány a pénztárcánktól függően 3-7 emeletes. Lehet a százjenes boltban is dekorációt venni, de a kézzel kidolgozott babák árának határa a csillagos ég.

A legfelső szinten a császári pár ül (内裏雛 (だいりびな) dairi-bina). A császár egy shakut (egy fa vágódeszka :), uralkodói jelkép, kormánypálca) tart a kezében, a császárné pedig egy legyezőt.

2. szint: három udvarhölgy (sannin kanjo, 三人官女), akik szakét szolgálnak fel a többieknek. Kettő áll, a középső ül vagy térdel, egy kis asztalt tartva.

3. szint: öt férfi zenész (gonin bayashi ,五人囃子) – három dobol, egy furulyázik, egy énekel (legyezővel)

4. szint: két miniszter (大臣 daijin). A ‘bal oldali miniszter’ (左大臣 Sadaijin) az idősebb, a ‘jobb oldali miniszter’ (右大臣 Udaijin) a fiatalabb. Jobb oldalt egy mikan (mandarin) fa (右近の橘 Ukon no tachibana), bal oldalt egy cseresznyefa (左近の桜 Sakon no sakura) található. A két miniszter között pedig néha egy gyémánt alakú hisi-mocsi.

5. szint: három segítő / császári védelmező (仕丁 shichō). Hogy mennyire teljesítik a munkájukat, arról a nevük mindent elárul:

sírós ivó (nakijōgo, 泣き上戸), dühös ivó (okorijōgo, 怒り上戸), nevetős ivó (waraijōgo, 笑い上戸).

A 6-7. szinten különböző eszközök, bútorok és közlekedési eszközök találhatóak.

 

Vélemény, hozzászólás?