Az új japán nyelvvizsgáról

Mint tudjátok, idéntől megváltozik a Nemzetközi Japán Nyelvvizsga (JLPT: Japanese Language Proficiency Test vagy 日本語能力試験:にほんごのうりょくしけん)rendszere.

Ha japánul tanultok, és nyelvvizsgázni szeretnétek, a Nemzetközi Japán Nyelvvizsgán le tudjátok mérni a tudásotokat. Mivel ez évente egyszer kerül megrendezésre, érdemes elmenni rá.

Idén december 5-én lesz, a nyelvvizsgára való jelentkezés határideje azonban jövő péntek, szeptember 24-e (15 óra) ! A jelentkezésről és a nyelvvizsga menetéről a Károli Gáspár Egyetem Japán Tanszékének honlapján tájékozódhattok:  http://japantanszek.hu/jlpt

Lássuk a legfőbb változásokat!

Először is, mivel a nyelvvizsga alkotói felismerték, hogy a korábbi 3-as és 2-es szint között óriási a szintkülönbség, beillesztettek közéjük még egy szintet, vagyis a korábbi 4 fokozatú nyelvvizsga 5 fokozatúra módosult. A szintek az N1, N2, N3, N4, N5 elnevezést kapták, amiből az N az új, new illetve a nihongo, japán nyelv szavakra utal. Ugyanúgy, mint a régi vizsgánál, az N1 a legfelső szint, az N5 a legalsó. Ha van egy 4 kjús vizsgád, az a mostani N5-ös szintnek felel meg. Ha a régi 3 kjúra kezdtél készülni, az most az N4 lesz.

 

Második fő változás, hogy a nyelvvizsga kidolgozói még inkább az igazi japán nyelvtudást szeretnék mérni. Azt mondják, hogy eddig, ha nem tanultál semmit, csak megcsináltad az előző tíz év vizsgafeladatait, azzal már át tudtál menni a nyelvvizsgán. Bár ez azért túlzás, az tény, hogy gyakran ismétlődtek ugyanazok a szavak, kandzsik, nyelvtanok.

Ezért aztán mostantól minden vizsgarészben el kell érni a 60%-ot, nemcsak összességében. Ha bármelyik részben nincs meg a 60%, akkor az egész vizsgát elbuktad.

 

Új feladattípusok is bekerültek a vizsgákba. Az első részben, a kandzsi, illetve szókészlet részben nincs új, de kicsit változtak a feladattípusok, továbbá a nyelvtan-szövegértés részben és a hallgatásban már van új feladat is.

Ezek közül az egyik azt vizsgálja, hogy mennyire ismered jól a mondatok felépítését. Konkrétan: a mondatnak csak az első és az utolsó szava van beírva, a többinél hely van kihagyva, és egy helyet csillaggal jelölnek. Alul vannak a mondat hiányzó szavai, sorszámozva, a megoldásként azt kell kiválasztani, amelyik a csillagozott helyre kerül.

A másik új feladat egy szövegértési feladat, van egy pár mondatos kérdés, ám nem szövegből, hanem valamilyen táblázatból kell kiszűrni a szükséges információt, vagyis a választ.

A harmadik új feladattípusnál egy hosszabb, összefüggő szövegbe kell beilleszteni a helyes szavakat.

A hallgatásnál egy új feladattípus van: hallunk egy szöveget, és a kérdésre adott legmegfelelőbb választ kell kiválasztani.

 

A próba-vizsgafeladatok itt nézhetőek meg:

N5:  http://jlpt.jp/samples/n5.html

N4:  http://jlpt.jp/samples/n4.html

N3:  http://jlpt.jp/samples/n3.html

N2:  http://jlpt.jp/samples/n2.html

N1:  http://jlpt.jp/samples/n1.html

 

Sok sikert! 🙂