Ebek martalékává lesz az ősök tiszteletének ünnepe?

Egy, a Bazi nagy Szaku évkönyből származó Amy-cikk következik az idén augusztus 13-15 között esedékes Obon fesztivál, vagyis a halottakról való megemlékezés ünnepe kapcsán. Hogy kaphat kölcsönbe japán ősöket egy amerikai?

 

Mindjárt itt a Bon, a halottak fesztiválja, amikor az elhunytak szelleme visszatér az ősi otthonba. A mi szigetünkön ez nagyon sok visszatérő lelket jelent. Amilyen kihalófélben van a lakosság, itt a szellemek kisebbségbe szorítják a még élőket.

Ráadásul láthatóan nemcsak az emberek szelleme látogat haza. Tavaly meghalt szomszédasszonyom kutyája – a gyászoló hölgy Bon idején kis ajándékot tett a sírjára a ház mögötti kertben. Én is felajánlottam a kutya számára valamit, egyfajta jószomszédi gesztusként. Úgyis virágzik a kisállattartás, ma már több a kutya a lakásokban, mint a gyerek. Ha ez így folytatódik, egy röpke évtizeden belül a Bon teljesen ebek martalékává lesz és átmegy kutyaünnepbe.

Egyelőre hagyományosan az emberek a saját felmenőikért imádkoznak Bon idején. Hacsak nem vagy gajdzsin (= Japánban élő külföldi – a szerk.) – mint én – és nincs egy japán ősöd sem. Szerencsére azonban az egyik szomszéd nekem adta az övét. Hadd meséljem el…

Egy nap a postán jártam, és mialatt azzal foglalkoztam, hogy nemzetközi csomagjaimmal minél jobban összezavarjam az alkalmazottakat, egy idős hölgy mellettem épp a számlájáról vett le némi készpénzt. Amíg arra vártam, hogy a postások kibogozzák a küldeményeimmel kapcsolatos problémákat, az asszony az orrom előtt számolgatta a bankókat – félmillió jent.

Aztán odajött hozzám. De ahelyett, hogy nekem adta volna a pénzt, azt suttogta:

– Anyám tavaly hunyt el. Használhatod a kertjét.

Úgy csillogott a szeme, miközben ezt mondta, hogy mindjárt rájöttem: szájról szájra járva eljutott hozzá a hír, miszerint egy kis zöldségeskertet keresek. Így aztán elhagytuk a postát, és követtem őt és félmillióját az említett kertig.

– Ez az – mondta. – Édesanyám egészen a haláláig dolgozgatott itt. Átveheted.

– Fizethetek érte valamennyit? – kérdeztem, remélve, hogy így is elég gazdagnak érzi magát.

– Nem, használhatod ingyen – biztosított.

– Ez nagyon kedves tőled – lélegeztem fel –, de valamit feltétlenül adnom kell, hogy kimutassam a hálám. Mit szólnál az első terméshez?

– Rendben, akkor kérlek, ajánlj fel édesanyámnak valamit Bon idején. 

Ezzel ő és a félmillió jen elhagyta a kertet.

Ősök tisztelete fizetség gyanánt? Ez újdonság volt számomra. Felírtam a határidő-naplómba a számlák befizetési határideje mellé. Elvégre ki tudja, mi történhet velem késedelmes tiszteletadás esetén? Lehet, hogy a néhai anyuka megátkozza a zöldségeimet.

Aztán gondolkodóba estem: pontosan hol kell fizetnem? Nem volt cím, ahová elküldhetném a felajánlást. A japánok általában gyümölcsöt ajánlanak fel Bon idején a sírkőre helyezve, némi füstölővel. Most viszont azt sem tudtam, hol található az elhunyt. És semmiképp sem akartam a postásokat ismét zavarba hozni egy olyan csomaggal, aminek én sem ismerem az úti célját.

Úgy döntöttem, hogy a felajánlást a kertben hagyom. Jó, de hogyan? Ott állok egyedül a kert közepén, füstölőt gyújtok és felajánlok valamit? Ilyenkor biztosan dukál egy mély meghajlás és egy gondosan kivasalt kötény. Vajon kántálnom is kell? Egy szútrát sem ismerek, kivéve a Hanja Singjo (szívszútra) refrénjét. Lehet, hogy elég lenne az is, ha a refrének közötti részeket dúdolgatnám. Mert hát ugye teljesen nyilvánvalóvá kell tennem, hogy most épp felajánlok valamit, különben az anyuka majd lenéz a mennyből és felháborodik: „mégis mi a fenét csinál az a külföldi a kertemben?”

Ezen a nyáron van tehát a döglött kutya és az idős hölgy anyukája, akiknek leróhatom a tiszteletem. Ha minden évben ilyen ütemben szedem fel a szellemeket, hamarosan többen lesznek, mint ahány üveg piám van a bárszekrényben (szójáték angolul: a spirit szó jelenthet alkoholt és szellemet is – a szerk.).

Amy Chavez