Az OS-tan

A japán popkultúra részét képezik az OS-tanok, így itt az ideje, hogy tegnapi cikkünkhöz kapcsolódva szót ejtsünk róluk.

 

Ez egy internetes jelenség, ismeretlen művészek személyesítenek meg egy operációs rendszert különböző moe (cuki) karakterekkel. Az OS az operációs rendszer rövidítése, a „tan” a „csan” szóból jön, amit megszólításkor lányok neve után mondunk.

Az ötlet a Futaba Channeltől származik (http://www.2chan.net/). A Windows Me hírhedt volt a gyakori leállásokról, üzemzavarokról és hibákról, így egy azt kifigurázó karakter született, melyet követett a többi. Az Ozora Products később egy könyvet is kiadott ezekről a karakterekről.

Japánban nem a Windows 8 az első, aminek karaktere van: már a 3.1-es verziónak is volt. 

Lássuk akkor őket sorra! (A Youtube-videók fan-videók, különböző minőségben, különböző zenei aláfestéssel)

 

A 3.1-es verzió karaktere egy apró lány ezüst hajjal, lila ruhában.

{youtube}eT1ANe7HLck{/youtube}

A Windows 95-öt egy, a Meidzsi-korból származó hölgy testesíti meg. Kimonót, hakamát és getát visel, ahogy a korabeli diáklányok. A hölgy neve Szakura-csan.

{youtube}Zix-OGxUcFY{/youtube}

A Windows 98 különleges kiadásában egy kékhajú, tengerészblúzos, középiskolai egyenruhás lány szerepel, a nyakkendőjén Windows-logóval, a hajában „98” feliratú hajcsattal.

A 98SE-ben már zöld az egyenruha SE felirattal.

{youtube}VeAgop_xpso{/youtube}

A Windows ME zöldhajú figurája már a cuki-stílusban készült.

{youtube}2gBfPiDiuZA{/youtube}

Miss Windows 2000 okos, kékhajú, szemüveges, fürdőruhás nő kék fürdőköpenyben, macskafül-szerű fejdísszel.

{youtube}U_MPLy9lJF4{/youtube}

A Windows-XP figurája XP-tan, egy fekete hajú, nagymellű, vékony ruhákba öltözött lány, akinek sokszor kilátszik a bugyija.

{youtube}PKFJXGe0Xvo{/youtube}

Miss Vista általában fehér-piros egyenruhás lány hosszú zoknival. Elég titokzatos, nem található róla videó.

A Windows 7 Ultimate DPS első 7777 példányában találkozhattunk először a különleges háttérképekkel és anime-hangos parancsszókkal. Windows 7 lánya Madobe Nanami (megint „ablak mellett” és a 7 japánul (nana)). Kiderült, hogy a Madobe család 17 tagú, így még számíthatunk a jövőben néhány tagra.

{youtube} jppNmXcw0fY&NR{/youtube}

Itt a teljes karaktersorozat:

{youtube}m1BHbWctq-o&NR=1{/youtube}