Aszó Taró hírlevele – “Küldetés és felelősség”

"Csoda a Hudsonnál" – ezekkel a szavakkal írta le New York állam kormányzója, David A. Paterson az utasszállító repülőgép vízen történő landolását a múlt héten, a Egyesült Államokban.

Miután a repülőgép hirtelen elvesztette mindkét motorjának a hajtóerejét, Chesley Sullenberger pilóta úgy értékelte, hogy túl nehéz lenne visszatérni arra a reptérre, ahonnét elindultak vagy akár eljutni a legközelebbi repülőtérig. Ehelyett úgy döntött, hogy a tél közepén félig befagyott Hudson folyón teszi le a gépet.

Alig volt idő a mérlegelésre. Mr. Sullenberger felidézte minden professzionális tapasztalatát és önbizalmát és letette a gépet, melyen két japán állampolgár is utazott. Gyors döntést hozott, amely döntés 155 ember életét mentette meg.

Sullenberger hagyta el utolsóként a repülőgépet, de csak azután, hogy meggyőződött róla: mindenkit megmentettek. Mindent megtett, amit meg kellett tennie egészen a legvégéig. Szívből jövő tiszteletemet szeretném kifejezni küldetéstudata és felelőssége iránt.

A múlt héten a Kabinet döntést hozott a 2009-es pénzügyi év költségvetéséről, melyet be is mutatott a Diétán. Ez a költségvetés képezi a válságra adott gazdasági válaszok "háromlépcsős rakétája" harmadik fokozatát, amely az előző, 2008-as pótköltségvetést követi. Ennek döntéseit máris élebe léptettük, a második pótköltségvetést pedig jelenleg tárgyalja a felső ház.

A három csomag együttesen 75 billió jent tartalmaz. Japánnak kell lenni az első fejlett országnak, amely maga mögött hagyja a recessziót. Ezt az elhatározást támogatandó ezek valóban tekintélyes költségvetések. Ráadásul még ennél is többet jelentenek: ezek a költségvetések az emberek napi életének békéjét védik meg és új életet lehelnek a japán gazdaságba.

A gyermekeket vállalók számára például felemeltük az adójóváírás összegét 420 000 jenre, hogy csökkentsük a családok anyagi terheit. Szélesítettük azok körét, akikre kiterjedhet az alkalmazotti biztosítás, hogy ezzel is segítsük a munkanélküliség fenyegetését azoknak a dolgozóknak, akik nem rendelkeznek rendes munkaszerződéssel. Csökkentjük a munkavállalók terheit. Egy átlagos háztartás számára ez utóbbi átlagosan húszezer jenes megtakarítást jelent évente.

Drasztikus adócsökkentést vezetünk be. Az új, környezetbarát elektromos vagy hibridmeghajtású autókra nem kell fizetni súlyadót és regisztrációs adót. A jelzálogra kivetett adókedvezmény határát hatmillió jenre emeltük – a kedvezmény még soha nem volt ilyen magas. Arra is adókedvezmény jár, ha egy vállalkozó nem hitelből, hanem saját forrásból alakít át egy épületet energiatakarékossá vagy akadálymentessé.

Az én küldetésem és felelősségem, hogy visszaállítsam azt a Japánt, amelyben az emberek nyugodt lélekkel élhetnek és azt a Japánt, amely tele van életerővel. Szilárd elhatározással készen állok, hogy végigvigyem a munkát.

A minap Barack Obama lépett hivatalba az Amerikai Egyesült Államok 44. elnökeként. Obama elnök nézetei között szerepel:

– A jelen legnagyobb kihívása a globális pénzügyi válság leküzdése.

– A megoldás az emberekben megbújó erő felszínre hozatala.

Beiktatási beszédében Obama elnök beszélt arról, hogy tisztában van a kihívásokkal és tudja a megoldást is, amellyel le lehet győzni őket. Gondolatai pontosan egybevágnak saját elképzeléseimmel.

Megerősítettem meggyőződésemet, hogy a világ legnagyobb és második legnagyobb gazdasági erejének vezetőiként képesek leszünk egyesíteni az Egyesült Államok és Japán óriási erejét mindkét ország fejlődése és az egész világ érdekében.

Hiszem, hogy ez a küldetése és a felelőssége az Egyesült Államoknak és Japánnak, a nemzetközi közösség tagjaiként.

2009. január 22.