Animerajongóknak letelepedési engedély

A japán kormány bejelentette: 2018-tól az anime-, manga- és divatiparban dolgozók egy év után megkaphatják az állandó japán letelepedési engedélyt.

A Japán Igazságügyi Minisztérium idén léptette életbe azt a változtatást a letelepedési engedélyek kiadásában, hogy három területen – akadémiai kutatás, professzionális technológia, professzionális menedzsment – dolgozó külföldiek egy év után megkapják az állandó engedélyt. Ezzel szeretnék vonzóbbá tenni a munkát a képzettebb munkaerő számára.

Alapvetően mindenki, aki tíz évet élt Japánban, letelepedhet, de 2012-ben könnyítettek ezen: kidolgoztak egy pontrendszert, hogy a fenti három területen dolgozók öt év után megkaphassák az engedélyt. Ezt változtatták idén márciusban egy évre.

Ééééés… hozzáadtak még egy területet: a Cool Japan kampány keretében minden trendi, popkultúrával kapcsolatos tevékenységet űzők, például anime-mangapiacon dolgozó külföldiek is megkaphatják.

A program célja, hogy a külföldiek még jobban megismertessék Japán modern kultúráját a nagyvilággal.

Ugyanakkor figyelmeztetnek: egyrészt, egy évet dolgoznod kell a területen, utána igényelheted az engedélyt, másrészt magasan képzett profik jelentkezését várják, nem az összes japán anime-rajongóét, akik videóznak egyet Akihabarában és feltöltik a közösségi oldalakra.

A Bevándorlási Hivatal az iskolai végzettség és a területen eltöltött szakmai tapasztalat alapján pontoz, emellett az éves jövedelmet is figyelembe veszik.

70 ponttal 3 év után lehet megkapni, 80 ponttól 1 év után.

Szóval nem megy olyan egyszerűen, de ha az az álmod, hogy Japánban hivatásként otakuskodj, így is közelebb kerültél hozzá egy lépéssel. 😉