Abe Sinzó miniszterelnök hírlevele – A vadzsimai katasztrófa helyszínén

Hello, Abe Sinzó vagyok.

Nagaszaki polgármestere, Itó Iccsó elhunyt, miután hátbalőtték a Nagaszaki állomás előtt. Ilyesmi nem történhet meg.
Szívből jövő imát ajánlok fel Iccsó polgármester örök békéjéért. Fel sem fogható az a gyász és harag, amit családtagjai éreznek. Szívből jövő részvétem rájuk is kiterjesztem.

Az ilyen természetű erőszakos cselekmények a demokrácia elleni támadások, és egyszerűen nem tolerálhatjuk. Teljes eltökéltséggel meg kell tennünk mindent, hogy töröljük az erőszakot a társadalomból.

*****************

Április közepén kezdődik a Zöld hónap, az az időszak, amely során az erdők védelmére és ápolására indított kampány zajlik. Ahogy sokan mások, én is egész héten egy zöld tollat viseltem a zakóm zsebébe tűzve.

A szómei-josino cseresznyefák lenyűgöző virága az irodám előtt utat nyitottak az új lombozatnak és a fák zöldbe borultak. A szato-zakura fák ágait azonban még mindig virágok borítják, csodálatos látványt nyújtva.

Másnap egy nagy patkánykígyóval találkoztam a kertben. Eléggé meglepődtem, de biztos vagyok benne, hogy ő a kert őrzője. A természet annyira eleven, még egy apró kertben is, a város közepén.

Nemrég két erőteljes földrengés rázta meg nemzetünket – egy Notón, március 25-én és egy Miében, április 15-én. Ha azokra az emberekre gondolok, akik elvesztették otthonukat, munkahelyüket és természetesen nincsenek olyan helyzetben, hogy az évszak szépségeiben gyönyörködjenek, elszomorodom.

Április 13-án délután meglátogattam a katasztrófa helyszínét Vadzsimában, a Noto-félszigeten fekvő városban. Azonnal indultam, ahogy lezajlott a képviselőházban egy népszavazási kezdeményezésről szóló javaslat szavazása. Saját szememmel láttam a katasztrófa hatásait és első kézből hallottam a helyzetről azoktól, akiket közvetlenül érintett a földrengés.

Jelenleg is folyik a törmelékek elszállítása és a tömegközlekedés is lassan működni kezd. Még így is fájdalmasan látható marad a természeti csapás hatása – összedőlt házak, melyekből csak a cseréptető maradt meg, kőlámpások hevernek ugyanott, ahová a rengés alatt zuhantak, és őrült szögekben megdőlő házfalak. A kontraszt a teljes pompájukban virágzó cseresznyefákkal fájdalmasan éles volt a szemlélő számára.

A menedéket kereső emberek között az evakuációs központokban számos idős volt, akik az arcukon látható sivárság ellenére melegen üdvözöltek. Meghallgattam udvarias kérésüket: "Nincs szükségünk hatalmas házra, csak szeretnénk valahol megélni", mondta egyikük. "Számos nyugdíjas van itt, akiknek fix havi jövedelme van, egyszerűen nincs pénzünk arra, hogy újra felépítsük az életünket", tette hozzá egy másik. A kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy kielégítse ezeknek az embereknek a szükségleteit.

A kormányzat támogatást nyújt, hogy biztosítsa: az a közösség, amely a közelben élőket fogta össze nem veszik el – először azzal, hogy késlekedés nélkül átmeneti szállásokat építünk, majd azzal, hogy felújítjuk a megrongált otthonokat, amelyben ezek az emberek oly régóta éltek, végül pedig közösségi lakhelyeket alakítunk ki. A károkat szenvedett terület újjáépítése érdekében a Kabinet április 20-án súlyos katasztrófának nyilvánította a földrengést, így még több segítséget tudunk nyújtani.

Vadzsima híres az itt készült lakkozott termékeiről, kiváló szakéjáról és más árukról, amikre az egész világ előtt büszkék lehetnek. A kormány együttműködik Isikava prefektúrával, és létrehoznak egy alapot a helyi ipar felvirágoztatására és a keményen dolgozó emberek megsegítésére otthonaik újrateremtésében.

Megkezdődött az oktatási törvénytervezet parlamenti vitája. Rendkívül fontos javaslatok ezek, hiszen nemzetünk minden egyes gyerekének garantálják a lehetőséget a felfőfokú tanulmányokhoz való hozzáférésre és egyúttal a fegyelmet is elsajátíthatják. Eltökéltem magam, hogy mindent megteszek a javaslatok parlamenti elfogadásáért.